Global Wind Day

Gisteren, maandag 15 juni 2015, was het ‘Global Wind Day’.
Een reden voor Televisie Limburg (TVL) om aan gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove zijn visie te vragen over de stand van zaken van  de windenergie in het algemeen en in Limburg in het bijzonder.

“Momenteel zijn er 56 windmolens gebouwd in Limburg, terwijl er milieutechnisch 154 vergund zijn”, aldus Ludwig Vandenhove.

Er is nog plaats genoeg voor bijkomende windmolens in Limburg, ook op basis van  de windatlas. Maar ‘de tegenstand’ bij  de bevolking wordt steeds groter.
Voor mij is de keuze simpel: liever wat overlast van een windturbine dan sterk vervuilde energiebronnen om ons te verwarmen en/of om elektriciteit op te wekken.

Ik blijf erbij: de overheid zou zelf opnieuw meer initiatief moeten nemen in  de energiemarkt en zeker op het vlak van alternatieve  energie.
Neem nu de hele discussie van de groene stroomcertificaten: in feite zijn dat bedekte overheidssubsidies.
Kan de overheid het dan beter niet zelf doen?

Of het opbod wat ontstaan is rond het verwerven van gronden om windmolens op te plaatsen. Ook hier zou de overheid moeten ingrijpen, zoals bijvoorbeeld bij het plaatsen van hoogspanningscabines.[1]
Kortom, een wettelijk kader uittekenen dat windenergie alle kansen geeft, met mogelijkheden tot maximale betrokkenheid en participatie van  de lokale bevolking.”

U kan het volledige interview bekijken op Stand van zaken windmolens in Limburg (ww.tvl.be).

 

[1] Windrush in Vlaanderen ontspoort. De Standaard, 15-06-2015, p. 18.

Zie ook  Limburgse windatlas voorgesteld van 29-10-2014 en “De enige oplossing: energievoorziening moet meer in overheidshanden!” van 01-10-2014 op deze website.