Graffitikunstenaars verfraaien opnieuw station Sint-Truiden!

In het kader van het project ‘Sint-Truiden, veiligste station van Vlaanderen’ kregen 5 graffitikunstenaars en een kunstschilder in 2010 de opdracht om de muren van de stationsbuurt op te fleuren.


Er werden 6 kleurrijke en kunstzinnige panelen aangebracht met als thema ‘De trein in de toekomst’.
Deze kunstwerken kunnen bewonderd worden aan de fietsenstalling, de doorgang naar perron 1 en de loskade aan de bushalte.
Zie onder andere de tekst ‘Project ‘ARTstation’: graffiti in de stationsomgeving!’ van 30 november 2010 op deze website.

Omwille van het succes van het project besloten de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)-Holding, de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden om het dit jaar nog uit te breiden.

Burgemeester Ludwig Vandenhove: “Op zaterdag 28 mei 2011 werd hier een heuse happening rond georganiseerd.
7 ervaren graffitikunstenaars, kunstschilder Eric Geuns en dichteres Carina Shahi, in samenwerking met kunstenaar Philip Martens, combineerden hun artistieke talenten om de ondergrondse stationstunnel en een muur op de stationsparking te verfraaien.
Door middel van graffitikunst, poëzie en schilderkunst wordt het thema ‘Reizen door tijd en ruimte’ in beeld gebracht.
Truiense jongeren kregen, via een workshop door de preventiedienst, de kans om zelf kunstzinnige graffiti te leren spuiten.
Bezoekers konden genieten van een gratis alcoholvrije cocktail en hun fiets een wasbeurt laten geven in de bikewash van de vzw Basis Fietspunt.
Het geheel werd opgeluisterd met muziek door DJ Skpee.”

Door dit kunstproject willen de NMBS-Holding, de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden dat de stationsomgeving nog fraaier oogt voor de reizigers.
Het verleden bewijst dat muren, die verfraaid worden met kunstwerken, gedurende een langere tijd proper en vrij van vandalisme blijven. Zo zijn alle kunstwerken uit 2010 rond het thema ‘De trein in de toekomst’ nog altijd vrij van enige vorm van vandalisme en/of illegale graffiti.

Dit initiatief is een onderdeel van een veel ruimer geheel om de stationsomgeving een nieuw elan te geven.
De bedoeling is dat de bezoeker/pendelaar vanuit iedere kijkhoek een kleurrijk element waarneemt op het stationsplein en de parking.
Een propere en gezellige buurt draagt bij tot het verhogen van het veiligheidsgevoel.
Zie onder andere de tekst ‘Sint-Truiden als voorbeeld van (een) veilig(e)ste stationsomgeving!’ van 3 maart 2010 op deze website. 

“Het stadsbestuur van Sint-Truiden stimuleert en ondersteunt zoveel mogelijk initiatieven, die buurten en wijken opfleuren.
In het verleden werden reeds op talrijke publieke plaatsten gedichten, graffitikunstwerken en muurschilderingen aangebracht.”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.

Binnen enkele weken zullen de werken in het kader van 'Reizen door tijd en ruimte' officieel ingehuldigd worden.