Groots PicknickFestijn in Kelchterhoef en Hengelhoef

Op zondag 30 juni 2013 worden de heringerichte parken Kelchterhoef en Hengelhoef feestelijk geopend met een groots picknickfestijn.

Het programma werd officieel voorgesteld tijdens een persconferentie in domein Kelchterhoef, Kelchterhoefstraat in Houthalen-Helchteren op woensdag 26 juni 2013.

Gedeputeerde voor milieu en natuur Ludwig Vandenhove was aanwezig in zijn functie van voorzitter van vzw Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK).

De afgelopen 3 jaar kregen 3 grote parken in het gebied De Wijers  - Bovy,  Kelchterhoef en Hengelhoef -  een flinke opknapbeurt dankzij een Programma Document voor Plattelandsontwikkeling (PDPO)-project met financiële steun van de Europese Gemeenschap, het Vlaams gewest en de provincie Limburg.
Op zondag 12 mei 2013  heropende domein Bovy in Heusden-Zolder. 
Op zondag 30 juni 2013 is het de beurt aan Kelchterhoef en Hengelhoef met een groots PicknickFestijn.

“Het project ‘Parken in De Wijers’ heeft als doel de natuurlijke rijkdom van de parken en hun belevingswaarde te vergroten met respect voor het historische erfgoed van de eeuwenoude parkdomeinen.”, zegt Ludwig Vandenhove.

In de toeristische parken werd de laatste jaren relatief weinig geïnvesteerd.
Wisselend beheer, veranderende visies, niet geslaagde pogingen van afstemming, versnippering,  gebrek aan middelen, etc.; er zijn tal van oorzaken.
Met de impuls die het gebied De Wijers krijgt, komen de parken weer ‘bovendrijven’ als zeer kansrijke en interessante gebieden voor recreatieve activiteiten.

Het project kwam tot stand via een intense samenwerking  tussen het gemeentebestuur van Heusden –Zolder, het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren,  het Agentschap voor Natuur en Bos, Limburgs Landschap vzw, de beheerders van domein Bovy en het RLLK.

“De ondersteuning aan deze projecten in De Wijers zijn een voorbeeld van het gebiedsgericht beleid van de provincie Limburg en de werking van het RLLK via concrete projecten naar gemeenten en steden toe.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“In De Wijers gaat topnatuur, met zeldzame dier- en plantensoorten, gepaard met belangrijke cultuurhistorische en toeristische troeven.

De gemeenten moeten nog meer samenwerken rond gebieden zoals de Wijers.
Personen en families, die naar Limburg komen, zien onze provincie als één geheel.
In die zin is het belangrijk om de communicatie te bundelen en de versnippering tegen te gaan.

Het totale budget van het PDPO (Programma Document voor Plattelandsontwikkeling)-project “Parken in De Wijers” bedraagt 733.155 euro.
65% hiervan (476.550 euro) wordt uitgemaakt door financiële steun van de Europese Gemeenschap, Vlaanderen en de provincie Limburg.
De overige 35% wordt gedragen door het RLLK via Limburg Sterk Merk (LSM), de gemeenten Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, de vzw Limburgs Landschap, het Agentschap Natuur en Bos en Ruimte en Erfgoed.

Het voorbereiden, indienen, begeleiden en coördineren van een dergelijk groot project dat over de grenzen van gemeenten en sectoren (natuur, toerisme, recreatie) gaat, is een typisch voorbeeld van de werking en krachten van een Regionaal Landschap.
Door het koppelen van middelen hoeven de lokale partners slechts een beperkt deel te betalen van de grote investeringen.

Het resultaat mag er zijn: de parken zijn prachtige plekjes geworden waar zowel toeristen, als Limburgers graag zullen vertoeven.
Zij vormen een ideaal project dichtbij de burger en dat is precies een van de taken van de Regionale Landschappen in samenwerking met gemeenten en andere partners. Zo zorgen groen en natuur mee voor de economische ontwikkeling van Limburg.  En het kader wordt gecreëerd opdat onze kinderen en de kinderen van de toeristen heerlijk kunnen spelen en weer in contact komen met de natuur!”

Tot slot deed Ludwig Vandenhove nog maar eens een oproep om zoveel mogelijk jongeren en moeilijk plaatsbare werklozen tewerk te stellen in de groen- en natuursector.
Wij moeten ophouden met praten over die doelgroepen en kansengroepen, we moeten er effectief iets voor doen.”, besluit Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de perstekst die op 26 juni 2013 verspreid werd.

Kelchterhoef en Hengelhoef heropenen met groots PicknickFestijn

Op zondag 30 juni 2013 worden de heringerichte parken Kelchterhoef en Hengelhoef feestelijk heropend met een groots PicknickFestijn. Vanaf 13 uur kunnen bezoekers de vernieuwde parken ontdekken. Ze kunnen hun eigen picknick meebrengen of ter plekke hun eigen mand vullen met heerlijke streekproducten. Tijdens de picknick zorgen tal van activiteiten voor een zomerse sfeer.

De voorbije drie jaar hebben de parken Kelchterhoef en Hengelhoef in Houthalen-Helchteren en Domein Bovy in Heusden-Zolder, een flinke opknapbeurt ondergaan dankzij het PDPO-project “Parken in de Wijers”. Om alle realisaties aan het publiek voor te stellen, organiseren Regionaal Landschap Lage Kempen, de gemeente Houthalen-Helchteren, Limburgs Landschap en Agentschap Natuur en Bos een feestelijke opening met een groots PicknickFestijn. Domein Bovy werd reeds feestelijk geopend op 12 mei.

Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove benadrukt dat via dit project de natuurlijke rijkdom van de parken is verhoogd en hun belevingswaarde is vergroot, met respect voor het historische erfgoed van de eeuwenoude parkdomeinen.
“Het totale budget van het project “Parken in De Wijers” bedroeg 733.155 euro. 65% hiervan (476.550 euro) wordt uitgemaakt door financiële steun van de Europese Gemeenschap, Vlaanderen en de provincie Limburg (PDPO-Programma Document voor Plattelandsontwikkeling). De overige 35% wordt gedragen door het Regionaal Landschap via Limburgs Sterk Merk, gemeenten Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder, Limburgs Landschap, Agentschap Natuur en Bos, Ruimte en Erfgoed. Het resultaat mag er zijn: de parken zijn prachtige plekjes geworden waar zowel toeristen als Limburgers graag zullen vertoeven. Zij vormen een ideaal project dichtbij de burger en dat is precies een van de taken van de Regionale Landschappen in samenwerking met gemeenten en andere partners. Zo zorgen groen en natuur mee voor de economische ontwikkeling van Limburg. En het kader wordt gemaakt opdat onze kinderen en de kinderen van de toeristen heerlijk kunnen spelen en weer in contact komen met de natuur!”

Burgemeester Alain Yzermans: “Wij zijn bijzonder blij met alle werken die Regionaal Landschap Lage Kempen heeft uitgevoerd in Kelchterhoef en Hengelhoef. Vol trots stellen we dit aanstaande zondag aan alle bezoekers van het PicknickFestijn voor. Het PicknickFestijn in beide parken heeft voor elk wat wils. In Hengelhoef kan je in en om de boomgaard terecht op de kleurrijke natuurmarkt en je op het hooi neervlijen met je picknick. Kinderen kunnen er bellen blazen, het Regenboogpad ontdekken of, samen met de volwassenen, volksdansen op live folkmuziek. In Kelchterhoef is de picknickafspraak op de evenementenweide. Er is een ambachtelijke streekproductenmarkt - alles van eigen bodem - en doorlopend kinderanimatie, zoals natuurzoektocht, snoeparmbanden maken en kindergrime. Bij Hoeve Jan kan je bij een consumptie gratis proeven van versgebakken taart, recht uit de nieuwe bakoven die zondag officieel de eerste keer in gebruik wordt genomen.”

Burgemeester Yzermans is er zeker van dat vanaf nu nog méér mensen hun weg zullen vinden naar beide parken. “Over een jaar zullen we onze cijfers kunnen vergelijken. Het voorbije jaar registreerde een teller in Hengelhoef meer dan 22.000 bezoekers aan het bezoekerscentrum van Limburgs Landschap. In Kelchterhoef werden ruim 26.000 wandelaars geteld op één van de bewegwijzerde wandelroutes in het park”.

Het PicknickFestijn is gratis. Bezoekers kunnen beide domeinen bezoeken; tussen 14u30 en 17u rijdt elk half uur een oldtimerpendelbus tussen Kelchterhoef en Hengelhoef. Ook met de fiets is zijn beide parken goed bereikbaar langs het fietsroutenetwerk.

Ook na het PicknickFestijn blijft Kelchterhoef inspelen op toeristen. De gemeente Houthalen-Hechteren lanceert vanaf 1 juli “Picknicken@Kelchterhoef”. Bezoekers kunnen tijdens de zomermaanden gevulde picknickmanden reserveren bij de Abdijhoeve, Hoeve Jan en de Bosberg. Wat is er zaliger dan een mooi plekje, een heerlijk zonnetje en een lekker gevulde picknickmand?

Meer informatie over het PicknickFestijn voor de twee locaties vindt u in bijlage.

Op het PicknickFestijn op zondag 30 juni is een officieel moment voorzien voor genodigden. U bent hiervoor uitgenodigd.

-           Om 13u ontvangst op Kelchterhoef aan de vernieuwde bakoven tegenover Hoeve Jan, Kelchterhoefstraat z/n, 3530 Houthalen-Helchteren

-           Interview van:

o          Ludwig Vandenhove, gedeputeerde leefmilieu en voorzitter RLLK

o          Alain Yzermans, burgemeester Houthalen-Helchteren

o          Jef Verpoorten, schepen toerisme Houthalen-Helchteren

o          Bert Vanholen, directeur Agentschap Natuur en Bos Limburg

o          Fons Leroy, directeur VDAB Vlaanderen

o          Albert Baenens, bestuurder Limburgs Landschap

-           Afsluiting officieel gedeelte met fotomoment en receptie

 

Zie onder andere Kelchterhoef en Hengelhoef opgeknapt met 733.000 euro, Het Belang van Limburg, 27 juni 2013, p.22

Zie ook 'Limburg, green & clean' van 30 januari 2013 en Over een bakoven en houtkanten van 10 april 2013 op deze website.

Tags: