Het Atheneeke

Tijdens de proclamatie op woensdag 26 juni 2013 van de laatstejaarsleerlingen van het Koninklijk Atheneum in Sint-Truiden (voor het eerst in cultuurcentrum de Bogaard), is voor de 13e maal op rij 'het Atheneeke' uitgedeeld.
De prijs is elk jaar een origineel kunstwerk van kunstenares Rita Vanelderen.

De winnaar is dit jaar Arthur Hahn (leerling van 6 Economie - Moderne Talen) geworden: een dikke proficiat!

Het Atheneeke is een initiatief van mij in mijn functie als voorzitter van de vriendenkring van het Koninklijk Atheneum waarbij de laatstejaarsleerling beloond wordt, die het best het imago van de school uitdraagt.”, zegt Ludwig Vandenhove.

In tegenstelling tot andere prijzen gaat het hierbij niet (alleen) om intellectuele capaciteiten, maar vooral om de omgang met medeleerlingen en hoe die laatsten ten opzichte van de winnaar als persoon staan. Origineel aan dit initiatief is ook dat de leerling, die 'het Atheneeke' krijgt, wordt aangeduid door de medeleerlingen. Met andere woorden, elke leerling mag punten geven in dalende volgorde (3, 2 en 1) aan medeleerlingen.
Diegene, die het meeste punten behaalt, wint 'het Atheneeke'.

“Mij engageren in de Vriendenkring van het Koninklijk Atheneum (KA) in Sint-Truiden biedt mij de mogelijkheid om concreet aan te voelen wat er in een school leeft bij de leerlingen, de leerkrachten, het ander personeel en de directie.  Zo hoort het voor mij in de politiek: praten,  discussiëren, mekaar proberen te overtuigen met argumenten, duidelijke standpunten innemen, maar vooral weten waar het concreet over gaat.

Op woensdag 5 juni 2013 heb ik ook een dag als extern lid deelgenomen aan de jury om de onderzoekcompetenties van de leerlingen uit de derde graad van het KA te beoordelen.
Zeer leerrijk om te weten hoe jongeren van die leeftijd denken en schrijven!”.

Zie Arthur Hahn wint Atheneeke, www.truineer.be, 17 juli 2013.

Zie ook 'Het Atheneeke': vertrouwen geven aan jongeren! van 6 juli 2011 en 'Het Atheneeke’ 2012 uitgereikt van 6 juli 2012 op deze website.