Het Beestig Gazetje

‘Het Beestig Gazetje’, het tijdschrift van de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden (het dierenasiel) dat tweemaal per jaar verschijnt, schenkt dit keer uitgebreide aandacht aan het 50-jarig bestaan van het dierenasiel.

Ik ben fier op deze publicatie, omdat ze ook heel wat informatie geeft over initiatieven, die ik tijdens mijn 18 jaar als burgemeester van de stad Sint-Truiden genomen heb of actief ondersteund heb”, zegt gedeputeerde voor dierenwelzijn Ludwig Vandenhove.

“Voor mij blijft het onbegrijpelijk dat de opvang van dieren in België en Vlaanderen nog bijna uitsluitend het werk is van vrijwilligers.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Ik hoop dat hier nu verandering in komt nu de bevoegdheid dierenwelzijn overgaat naar Vlaanderen. Dit kan bijvoorbeeld door het uittekenen van een minimum decretaal kader met de nodige financiële middelen. Maar dan nog zullen we al deze vrijwilligers nodig hebben.
 

Ik wil alle vrijwilligers van het dierenasiel van Sint-Truiden bedanken en proficiat wensen voor hun inzet.
Dit geldt zeker voor mevrouw Martine Devisé, die de oprichtster van het dierenasiel is.
Martine, bedankt voor al die jaren.”

Hieronder vindt u de korte bijdrage, die Ludwig Vandenhove schreef in ‘het Beestig Gazetje’ over Martine. 

 

‘Je moet het maar doen!’

Ja, ik herinner mij nog heel goed het dierenasiel van Martine Devisé aan de Vliegveldlaan.
Het was ‘behelpen’ om de dieren zo goed mogelijk op te vangen. Maar Martine en de andere vrijwilligers deden het alsof het hun eigen kinderen betrof.
Ik kwam voor het eerst in persoonlijk contact met Martine via ons inmiddels overleden gemeenteraadslid en schepen Maria Lacroix uit Brustem.

Toen ik burgemeester van de stad Sint-Truiden werd op 1 januari 1995, heb ik de verhuis meegemaakt naar de huidige locatie in de Bedrijvenstraat en de financiële problemen, die ontstonden, omdat toen al een aantal gemeenten de beloofde financiële engagementen niet nakwamen.

Stelselmatig heeft het dierenasiel van Sint-Truiden, onder leiding van voorzitter van de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden Philip Zurinckx en dankzij de talrijke vrijwilligers, zich uitgebouwd tot het voorbeeld voor België en Vlaanderen.

De autonome vzw-werking, los van Maasmechelen, de structurele financiering via de stad en de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, de steun bij de oprichting van de dierenpolitie,  de samenwerking bij het uitwerken van een aantal wetsvoorstellen rond dierenwelzijn (als federaal volksvertegenwoordiger en/of senator), etc. : kortom het zijn teveel initiatieven om op te noemen, waarbij mijn politiek parcours, al dan niet toevallig, parallel gelopen is met de groei van het dierensasiel.

Het dierenasiel van Sint-Truiden zal op mijn steun kunnen blijven rekenen, én als Truienaar en dierenvriend, én als gedeputeerde voor dierenwelzijn.

Proficiat aan Martine, Philip en alle andere vrijwilligers voor dit gouden jubileum!

 

Ludwig Vandenhove
gedeputeerde provincie Limburg

 

Zie ook ‘Toekomst provinciaal dierenwelzijnsbeleid verzekerd’ van 25-01-2014 op deze website.