Het is weer zover: de index

De middenstands- en werkgeversorganisaties maken gebruik van het begin van het nieuwe jaar, onder andere op de talrijke nieuwjaarsrecepties, om weer maar eens uit te halen naar ons uniek systeem van de index in België.

Het blijkt dat de laagste inkomens in België net goed de periode van hoge energieprijzen en hoge inflatie doorkomen.
Cijfers van de diverse Openbare Centra voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW’s) bevestigen dat”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Dat is onder andere te danken aan het indexsysteem. Nochtans werd er gevreesd dat ook actieven voor het eerst een beroep zouden moeten doen OCMW-steun.
De klappen vallen vooral bij de lagere middenklasse, die net iets teveel verdient om van een aantal (sociale) voordelen kunnen genieten. (1)

Voor mij is dat het beste bewijs dat ons indexsysteem werkt om de achteruitgang van de koopkracht tegen te gaan. En die koopkracht is net belangrijk voor de middenstanders en de bedrijven om de economie te laten draaien. Maar blijkbaar wordt dat altijd vergeten.

Waarom blijven ze dan op die nagel kloppen?
Ze willen niet weten van de bijsturing van de wet op de concurrentiekracht, die de lonen moet plafonneren op het niveau van de buurlanden, waar de vakbonden op aandringen. Maar ze willen wel één of meerdere indexsprongen en een aanpassing van dat indexsysteem.
Lees: wel een lager loon voor de werknemers, geen verhoging, ook in die sectoren, die het goed doen, zelfs geen hoger loon op basis van het huidig indexsysteem.

Als ze echt miserie willen, onder andere met de vakbonden, dan moeten ze zo verder doen.

Mijn voorstel als compromis: voorlopig niet raken aan de wet op de concurrentiekracht op voorwaarde dat de handen afgehouden worden van de index. Wel iets extra proberen te blijven doen, buiten de index, voor die bedrijfsbranches, die het economisch goed doen en veel winst maken.
Dat is precies wat de huidige regering doet mede dankzij VOORUIT.”