Het wielerseizoen 2016

Vorig weekend is het wielerseizoen opnieuw begonnen.

"Zaterdag was ik een aandachtig televisiekijker bij de Omloop Het Nieuwsblad, zondag was ik er traditioneel bij in Brustem (Sint-Truiden) voor de eerste wielerwedstrijden op het grondgebied van Sint-Truiden", aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

"Over het algemeen ben ik in alle sporten geïnteresseerd, maar voetbal en wielrennen steken er bovenuit.

Het moet nu ongeveer een kleine dertig jaar zijn dat ik dat ik als politicus elke laatste weekend van februari of het eerste weekend van maart paraat ben op één van de eerste koersen van het jaar.
Vroeger, in het begin van mijn politieke loopbaan, was dat nog de Ronde van Limburg voor beroepsrenners, nadien opgevolgd door de wedstrijden in Brustem.
Naar de Ronde van Limburg ging ik al als kind.
Ik heb de start nog meegemaakt op de Grote Markt en de aankomst op de Speelhoflaan, de Industrielaan en de Rummenweg.

Ik zie elk jaar de spijtig neerwaartse spiraal in dit soort organisaties: geen buurt-of dorpsgebeuren meer, boze buurtbewoners dat ze niet zomaar door kunnen rijden, steeds moeilijker om vrijwilligers te overtuigen om een handje toe te steken onder andere als gevolg van het agressief gedrag van boze buurtbewoners of boze chauffeurs  minder volk, etc. En er zijn ook steeds minder dorpscafés, waar de wielerliefhebbers terechtkunnen.
Dit alles uit zich in minder organisaties. Ik zie dit eveneens op het niveau van de stad Sint-Truiden.
Kortom, waar vroeger een wielerwedstrijd 'een feest' in een buurt, dorp of wijk was, wordt dit door een steeds grotere groep van de bevolking als een last ervaren.

Minder dorpsscholen, het parochiaal leven dat sterk achteruitgaat en kerken, die sluiten, minder of geen dorpscafés meer, minder of geen lokale kermissen meer, minder of geen wielerwedwedstijden meer, etc.
Ja, zo verdwijnt het dorps- en het gemeenschapsleven.
Wetenschappelijke analyses zijn daar niet voor nodig.

Alleszins zal ik komende zondag 6 maart 2016 in Zepperen zijn voor Brussel-Zepperen.
Ik blijf zo 'een kermiskoers' een belevenis vinden."

De eerste wedstrijd (voor juniores), de 36ste Haspengouwse Dageraad, werd gewonnen door Thijs Van Rooij. De Omloop van Haspengouw voor eliterenners zonder contract en beloften werd gewonnen door Jelle Cant. In de 31ste afwachtingswedstrijd voor nieuwelingen was de overwinning voor de Waal Martin Delcommune.

 

Zie ook Wij waren alleen in Brustem! van 04-03-2015 en Brussel-Zepperen van 11-03-2014 op deze website.