Iedereen zijn verantwoordelijkheid: dus ook de voetbalbond(en)!

Onder deze titel verscheen een artikel in het tijdschrift ‘Het Politiejournaal’ (Uitgeverij Politeia, nr. 5, mei 2009) van de hand van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de integrale versie van het artikel.

 

 

 

 

 

Tot mijn verbazing (zacht uitgedrukt!) achten maar liefst zes senatoren het nodig om een wetsvoorstel neer te leggen om dringend een specifieke cel binnen de federale gerechtelijke politie op te richten om de gokfraude in het voetbal aan te pakken.

 

 

 

 

Tot mijn verbazing! Vooreerst omdat sommige parlementsleden blijkbaar de interne organisatie van de politiediensten, en de prioriteiten die de politiediensten moeten stellen, nu ook al bij wet willen regelen. Begrijpen wie kan… Van dossierkennis inzake veiligheid en justitie in het algemeen, en politie in het bijzonder, hebben deze collega-politici blijkbaar niet veel kaas gegeten. Bovendien hoor ik een aantal indieners van dit wetsvoorstel regelmatig ‘klagen’ dat er teveel regels en wetten zijn.

Collega’s, laat ons duidelijk zijn: geef prioriteit aan politie en justitie in het federale beleid, trek er voldoende (fi nanciële) middelen voor uit en laat het parlement samen met de regering de prioriteiten vastleggen (onder andere in het nationaal veiligheidsplan). En besef toch eens dat politie en justitie niet alles kunnen en dat een prioriteitsbepaling nodig is!

 

Tot mijn verbazing ook omdat de diverse voetbalbonden in de verschillende landen en zeker de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) blijkbaar hun verantwoordelijkheid niet (willen) opnemen. De aanpak van corruptie en gokfraude is immers ook hun verantwoordelijkheid, en wat mij betreft, zelfs op de eerste plaats hun verantwoordelijkheid.

In een sector waar zoveel geld omgaat, is er voor mij maar één oplossing: de overtreders zwaar financieel aanpakken en levenslange schorsingen voor spelers en/of clubverantwoordelijken. Bij zulke misdrijven, want dat zijn het, moet dat de regel zijn in plaats van de uitzondering. Hetzelfde geldt voor mij voor clubs en clubverantwoordelijken die werken met ‘zwart’ geld, waar we ook regelmatig in de media over horen. Maar daar zeggen de senatoren dan weer niets over in hun wetsvoorstel.

 

 

Ik heb nog een voorstel voor de KBVB: maak iedereen lid, niet enkel spelers en (bestuurs)leden, maar ook managers, supporters, etc.
Dan moet niet steeds gemakshalve naar de overheid verwezen worden als supporters racistische of andere kwetsende spreekkoren aanheffen of als managers op zijn zachtst uitgedrukt aanstootgevende daden stellen (zoals bijvoorbeeld manager Mogi Bayat van Sporting Charleroi). Dan kan de KBVB zelf financieel en/of sportief optreden (bijvoorbeeld in de uitslag van de wedstrijd ingrijpen). Of zijn de financiële belangen van het voetbal dan toch te groot om dit te doen?

 

De politie, op alle niveaus, moet tegenwoordig zowat alles aanpakken en/of oplossen. De bevolking verwacht er steeds meer van, zeker ook in het kader van de integrale veiligheidsgedachte. En houdt integrale veiligheid precies niet in dat er samengewerkt wordt met externe partners, die elk hun verantwoordelijkheid opnemen? Wel KBVB, waar wacht je op, in plaats van altijd maar naar de overheid te verwijzen? De lusten blijven in het voetbal blijkbaar voor de privé, de lasten voor de overheid (lees de belastingbetaler)!

 

 

Uiteraard gebruiken de collega-politici die dit wetsvoorstel indienen de populariteit van ‘het spelletje’ (voetbal) om er uitgebreid de aandacht van de (sport)media mee te trekken. Een ernstig veiligheids- en justitiebeleid is daarmee evenwel verder af dan ooit in dit land.

 

En ja, politie en justitie moeten verder hun verantwoordelijkheid opnemen in alles wat misloopt in het voetbal, maar ook, en op de eerste plaats, de KBVB!