Ik ben fier op ‘Het Dorp’

“Ik ben fier op het ‘Het Dorp’, het kunstwerk van Gert Robijns, dat nog tot en met zondag 30 oktober 2011 te bekijken is op het begin/einde van de start -/landingsbaan in Kerkom van het voormalige militaire vliegveld te Brustem (Sint-Truiden).”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

Ludwig Vandenhove: “Ik heb hier 2 redenen voor: enerzijds zet de stad Sint-Truiden hiermee haar beleid verder op het vlak van actuele kunst, anderzijds is het een hele eer om zo een talentvolle kunstenaar, die internationaal bekend is, te gast te hebben in onze stad.

 

De idee voor ‘Het Dorp’ is ontstaan in het verlengde van de tentoonstelling ‘Delicious’ in 2005.
Gert Robijns was één van de deelnemers met ‘een dode hond in een bushokje’.
Het kunstwerk heeft indertijd heel wat kritiek van de bevolking gekregen. Bovendien werd het (gedeeltelijk) vernield.
In het verlengde van de gesprekken over het terugbetalen van dit kunstwerk, onder andere via de verzekering, is het kunstwerk ‘Het Dorp’ ontstaan.

 

 

 

 

Het project ‘Delicious’ heeft voor mij in 2005 nog maar eens bewezen dat communicatie rond actuele kunst zeker zo belangrijk is als de kunst zelf”, zegt
Ludwig Vandenhove.

“Te weinig communicatie was grotendeels de reden van de kritiek van de bevolking: iets onbekend is onbemind.”
Zie ook de tekst ‘Delicious: Sint-Truiden kunststad! van 19 augustus 2005.

 

 

Gert Robijns zegt hierover in verband met ‘Het Dorp’ in een interview in ‘Het Belang van Limburg’ van woensdag 23 maart 2011 het volgende: “Maar een kunstwerk moet er ook zonder communicatie staan.
Dit werk is duidelijk.
Alles wat ik erover kan vertellen, is in feite niet belangrijk: iemand, die hier langskomt en ‘Het Dorp’ ziet, hoeft bepaalde filosofieën, die aan het werk verbonden zijn, niet te kennen om het te appreciëren.”
In datzelfde artikel zegt Ludwig Vandenhove: “Minstens even belangrijk als een kunstwerk zelf is de communicatie errond.
Dat hebben we destijds te weinig gedaan. Vandaar een nieuwe vraag aan Gert, nu met een thema: ‘de wereld is open’.”

 

“‘Een open wereld’ moet niet altijd gaan over de andere kant van de aardbol of over vluchtelingen, die naar hier afzakken om het beter te hebben.
In het geval van ‘Het Dorp’ gaat het om het verplaatsten van een pastorie en een dorpskerkje 10 kilometer verder op het grondgebied van de nabijgelegen gemeente/stad Sint-Truiden en niet naar de andere kant van de wereld.”, aldus
Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

‘Het Dorp’ gaat om een kopie van de kerk en de pastorie van Gotem, een deelgemeente van Borgloon en geboorteplek van Gert Robijns en Sonja Schreurs, de echtgenote van Ludwig Vandenhove.

 

 

Momenteel loopt er eveneens tot en met zondag 11 september 2011 een tentoonstelling van Gert Robijns in M te Leuven.
“Ik kan u een bezoek aanraden.”, zegt
Ludwig Vandenhove.

 

 

Zie www.MLEUVEN.BE
Zie www.hetdorp2011.be

 

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Retrospectieve Bram Bogart in Sint-Truiden’ van 11 juli 2010 op deze website.