Ik ben het weer eens met het ACW

“Gebruik vrijwilligers en geen dure consultants.”, zegt het ACW (de koepel van christelijke werknemersorganisaties)-Limburg.
Het was de boodschap voor Rerum Novarum op Hemelvaartdag op donderdag 17 mei 2012 (*).

“Ik ben het daar volledig mee eens.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

“Ik heb dit al ettelijke keren gezegd en geschreven, onder andere naar aanleiding van mijn officiële nieuwjaarstoespraak dit jaar."

 

 

Ik citeer: “Een debat over teveel of te weinig personeel bij alle overheden, dus ook bij de stad Sint-Truiden, kan niet gevoerd worden zonder te analyseren welke diensten of taken nu uitgevoerd worden door allerlei privépartners. Ik denk dan in het bijzonder aan heel wat bedrijven in de dienstensector, zoals architectenbureaus, marketing, reclame, etc. Uiteindelijk gaat dit over personeel dat ook betaald wordt door de belastingsbetaler. Deze vergelijking wordt echter zelden gemaakt, zeker niet door de middenstands - en werkegeversorganisaties, die altijd maar luid verkondigen dat er teveel ambtenaren zijn.”
Zie de tekst ‘Debat ten gronde over de financiering van gemeenten en steden’ van 2 februari 2012 op deze website.

 

 

 

 

 

“Alleen merk ik dat de CD&V-verkozenen in Sint-Truiden, die nochtans doorgaan als eminente ACW’ers, precies het omgekeerde doen. Enkele recente voorbeelden:

 

 

-          het succesvolle ‘Huis van Sinterklaas’ dat oorspronkelijk praktisch volledig op vrijwilligers draaide, wordt dit jaar vervangen door een activiteit van één dag, waarvoor een privébureau ingehuurd wordt.
Voorzien budget: 30.000,00 EUR;

-          het enorme bedrag dat het Autonoom Gemeentebedrijf Sint-Truiden (AGOST) al uitgegeven heeft aan privébureaus (het gaat tot eind 2011 over 779.455,29 EUR) zonder dat er ook maar één project gerealiseerd is. De sp.a is onder andere daarom uit het AGOST gestapt;
-          60.000,00 EUR (bedrag zal nog oplopen) voor de audit van de subsidiereglementen voor jeugd- en sportinfrastructuur en voor buurthuizen en parochiezalen terwijl er meer dan 100 Sint-Truidense verenigingen sinds 1996 dankbaar gebruik gemaakt hebben van deze subsidiereglementen.
Door de afschaffing van deze reglementen, door CD&V en Open VLD tegen sp.a in, staan deze verenigingen nu in de kou;

-          de talrijke Ruimtelijk Uitvoeringsplannen (RUP’s), waarvoor veel geld betaald is aan één bepaald studiebureau en die uiteindelijk terug naar af gaan, omdat CD&V en Open VLD er door één of twee dienstbetoongevallen, niet meer mee akkoord zijn.
Het afvoeren van het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) Recastrip voor de herinrichting van de Chaussée d’Amour is hier een perfect voorbeeld van (totale bedrag 44 777,19 EUR).
Zie de tekst 'Dit is bijna lijkenpikkerij!' van 18 mei 2012 op deze website.

 

 

En dan het voorstel dat er beter moet samengewerkt worden in de schoot van colleges van burgemeester en schepenen via zogeheten cross-over schepenen.
Ik ben hier volledig mee akkoord, maar hoe kunnen we daartoe komen als de functie van burgemeester, nochtans de functie bij uitstek, die een lijn in een college moet brengen, de laatste jaren in Sint -Truiden nauwelijks nog aanvaard, laat staan gerespecteerd wordt door CD&V en Open VLD, die al lang een alternatieve coalitie gesloten hebben tegen Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) in?
Zie de tekst ‘Wat blijft er over van de gemeentelijke democratie?’ van 5 maart 2012 op deze website.

 

 

Het ACW kan op mijn steun rekenen.
Alleen hoop ik dat ze hun eigen verkozenen in Sint-Truiden van hun standpunten kunnen overtuigen.”

 

 

Zie de tekst ‘ACW-Limburg wil versterkte armoedetoets in gemeentebeleid’ van 6 januari 2012 op deze website.   

 

 

 

(*) CASAGRANDE (L.). “Gebruik vrijwilligers en geen dure consultants”. In: Het Belang van Limburg, woensdag 16 en donderdag 17 mei 2012, p. 5.