Jaarlijkse herdenking in Voeren!

Op zaterdag 16 augustus 2008 was het weer zover: burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> trok voor de tiende keer met meer dan 50 oud-strijders, vertegenwoordigers van de heemkundige kringen en van het Histor Center en sympathisanten naar Voeren.
De delegatie werd officieel ontvangen door burgemeester Huub Broers en een uitgebreide (Vlaamse) delegatie van het Voerens gemeentebestuur.


Er werden bloemen neergelegd aan de gedenkplaat in het gemeentehuis van Voeren, in 2002 gemaakt in opdracht van het Sint-Truidens stadsbestuur door de inmiddels overleden kunstenaar Jos Schrijnemakers.
Ook in Sint-Truiden worden jaarlijks, bij het vertrek, bloemen neergelegd aan de gevel van het 'huis Knuts, Tongersesteenweg 69', waar een gedenkplaat hangt, die herinnert aan die periode van de Sint-Truidense geschiedenis.
Momenteel woont daar de familie Hermans-Engelbosch, Tongersesteenweg 141, die de delegatie altijd graag en met de nodige sympathie ontvangt.
“Heel erg bedankt daarvoor!”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>. 

Deze traditie is ontstaan uit dankbaarheid vanwege de inwoners van Sint-Truiden tegenover de plaatselijke bevolking van Moelingen, een deelgemeente van Voeren, tijdens de eerste wereldoorlog.
Deze plaatselijke bevolking ontfermde zich toen over 166 gevangen leden van de Sint-Truidense burgerwacht, die door de Duitse bezetter gedwongen werden om te voet naar Aken te marcheren.
In Remersdaal kregen zij voedsel, drank en verzorging van de bevolking.

Naast deze herdenking is dit bezoek ook uitgegroeid tot een 'jaarlijks weerzien' met Voeren (“Sint -Truiden laat Voeren niet los”, aldus
Ludwig Vandenhove/>) en een toeristische uitstap.
Dit jaar werden de grotten van Kanne in Riemst bezocht.

Alles werd afgesloten met een gezellig etentje in restaurant 'Gasthof Delecia' in Zichen-Zussen-Bolder (Riemst).

“De boodschap van oorlog en mensen op de vlucht blijft spijtig genoeg actueel.”, aldus Ludwig Vandenhove. “Kijk op dit ogenblik maar naar de situatie in Georgië”.
“We moeten dit soort situaties dan ook blijven herdenken via grote en kleine manifestaties, zoals dit jaarlijkse bezoek aan Voeren er één is”.

Zie onder andere ook de teksten '
Ludwig Vandenhove/> bedankt de bevolking van Remersdaal!' en 'Sint-Truiden laat Voeren niet los!' op deze website.