Jef Thewis en de hoogstamboomgaarden

“Hoogstamboomgaarden heb ik leren kennen en zeker leren waarderen via kameraad Jef Thewis, net zoals heel wat andere dingen in de natuur.
In mijn 18 jaar als burgemeester van Sint-Truiden is hij gedurende 9 jaar mijn schepen van onder andere Natuur geweest”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Jef fungeert nu in een filmpje van Onroerend Erfgoed Vlaanderen rond het gegeven van de hoogstamboomgaarden.

Begin jaren 2000 hebben wij samen  het eerste Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) rond hoogstamboomgaarden (‘Groene Waarden’) gemaakt, waarvan de basis nog steeds bestaat.
Wij werden toen verweten Communisten (RUP=Communisme) te zijn, maar als het voor de bescherming van erfgoed, biodiversiteit en natuur is, ben ik graag Communist.

Nog teveel verdwijnen er hoogstamboomgaarden in Haspengouw.
Ofwel worden ze gekapt zonder vergunning, ofwel worden ze niet vervangen door nieuwe aanplantingen, ook al legt de vergunning dat op. En controle en handhaving gebeurt er niet of nauwelijks, alleszins veel te weinig. Stormen, onweren en/of en hevige winden zijn ook soms een aanleiding om hoogstamboomgaarden te laten sneuvelen, vaak echter meer dan strikt genomen de natuur ‘toeslaat’, de mens helpt meestal een handje.

Hoogstamboomgaarden horen bij Haspengouw en Zuid-Limburg.”

Bekijk hier het filmpje