Jeugd stiefmoederlijk behandeld in Sint-Truiden

De stedelijke jeugdraad reageert fel op de besparingen, die de CD&V-N-VA-Open Vld-meerderheid in Sint-Truiden  doorvoert in het beleidsdomein jeugd.

Als sp.a kunnen wij dat niet aanvaarden”, zeggen fractieleider Gert Stas en gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de perstekst. (1) (2)

Sint-Truiden, “dé gezinsstad van Limburg” bespaart op zijn jongeren. 

Jeugd stiefmoederlijk behandeld

Sint-Truiden wil volgens het recente meerjarenplan dé gezinsstad van Limburg worden, maar bespaart ondertussen wel op de kap van haar jeugd. Sp.a waarschuwt het stadsbestuur: Jongeren doorzien deze hypocrisie, echt investeren in de toekomst doe je niet in stenen, maar wel in jonge mensen. 

Gisteren postte Jeugdraad Sint-Truiden, in een zeldzaam scherpe uithaal naar het stadsbestuur, haar analyse van het nieuwe beleidsplan. Uit de cijfers, door hen en ons opgevraagd, blijkt duidelijk de keuze om wél te investeren in grootse bouwprojecten, met het prestigieuze stadskantoor in poleposition, om dan vervolgens drastisch te besparen op de dienstverlening voor ouders en kinderen. Hoe kan de stad volhouden dé gezinsstad van Limburg te willen worden, terwijl ze net hierop bespaart? Denken ze nu echt dat de mensen dit niet doorhebben?   

Een kleine greep uit de besparingen: De uitleendienst (vroeger jeugduitleendienst), opgebouwd met geld voor jeugdwerking, wordt op droog zaad gezet en losgekoppeld van de jeugddienst, “Sport en Spel” slikt -70000 euro en waar de 50-jarigen in Sint-Truiden nog een traktatie krijgen van ons stadsbestuur, wordt dit voor de 18-jarigen afgeschaft. Kindvriendelijke stad? 

Sint-Truiden is een van de meest vergrijsde steden van Limburg (16.6% -18-jarigen  en dalend, t.o.v. 18.5 % in Limburg, 22.2% 65+’ers en stijgend, t.o.v. 20.1% in Limburg). Wil Sint-Truiden in de toekomst een leefbare stad blijven, dan moet er net nu extra aandacht zijn voor onze jongeren. Jonge ouders kiezen daarenboven hun woonplaats vooral op basis van de kindvriendelijke omgeving. Investeringen in jeugd- en kindvriendelijke dienstverlening heeft dus via de ouders een onmiddellijk terugverdieneffect.  Waar wacht de stad nog op?

Deze stiefmoederlijke behandeling is natuurlijk niet toevallig. De bevoegdheid jeugd werd schaamteloos gebruikt als pasmunt bij de postjesverdeling: Hilde Vautmans begon als schepen van jeugd, Johan Mas neemt het nu voor een jaar over, waarna Vautmans in 2021 opnieuw haar opwachting maakt. Van een continu beleid is geen sprake. Begrijpen wie kan, maar dit circus komt het jeugdbeleid alleszins niet ten goede, zo blijkt.   

Gert Stas

fractieleider sp.a Sint-Truiden

  • Zie onder andere ook ‘Weer eens gelijk!’ van zaterdag 3 juni 2017 op deze website.
     
  • Foto: pxhere.com.