Kans op aanslagen? Geen verhoogd risico, maar we moeten waakzaam zijn.

Dat zegt gedeputeerde van Veiligheid en verantwoordelijke voor het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) Ludwig Vandenhove.

Waakzaam en op alles voorbereid zijn dat is onze taak als overheid. Daarom heeft het PLOT het initiatief genomen om de Limburgse brandweer- en politiediensten op te leiden in een aantal bijzondere Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO)-technieken die kunnen gebruikt worden bij bijvoorbeeld een zwaar verkeersongval, een hevig brand of een terreuraanslag”, aldus Ludwig Vandenhove.

“De bedoeling is vooral om levens te redden.
We willen hiermee geen paniek zaaien. Er zijn immers geen indicaties dat het risico momenteel gro(o)t(er) is op een aanslag in Limburg. Maar we willen klaar zijn. Bovendien had die opleiding in feite al lang moeten gegeven worden, zodat brandweer- en politiemensen ingeval van ernstige calamiteiten de eerste hulp zouden kunnen toedienen.
Zij zijn vaak het eerste ter plaatse.

Maar maatschappelijk en politiek is het vaak zo.
Beleidsmatig worden er pas acties ondernomen als er zich bepaalde gebeurtenissen voordoen.

Vanuit  de provincie Limburg stellen we ook 165 ‘Tactical First Aid’ (TFA)–kits ter beschikking voor om en bij de 30 000 euro. Met dit initiatief steunt  de provincie Limburg dus heel concreet, financieel en qua opleiding, de lokale politiezones (vooral de interventieploegen) en het Limburgse interventiekorps van de federale politie.

Het is een mooi voorbeeld van multidisciplinaire aanpak en van samenwerking tussen verschillende disciplines. Zo staan een aantal militaire experten die hierin ervaring hebben, onder andere bij buitenlandse opdrachten, mee in voor de opleiding.

Hopelijk leidt dit project tot het redden van mensenlevens via het toepassen van heel eenvoudige technieken. En daarom moeten er geen aanslagen gebeuren.

De bedoeling van de opgeleide brandweer– en politiemensen is dat ze de slachtoffers zo tactisch en veilig mogelijk benaderen en dat ze dan instaan voor de verzorging.”

Het project werd voorgesteld op een persconferentie op dinsdag 10 januari 2017 in het PLOT, Marcel Habetslaan 7 in Genk (Zwartberg). Er was ook een simulatie van een echte aanslag.

Hieronder vindt u het persbericht en de verslaggeving erover erin Het Belang van Limburg van woensdag 11 januari 2017.


  


 

Zie Dit moeten agenten doen tijdens een aanslag. www.tvl.be/nieuws, 10-01-2017. 1.500 agenten en brandweerlui leren eerste hulp bij aanslagen. Het Belang van Limburg, 11-01-2017, p. 1. 1.500 agenten en brandweerlui op cursus. Het Belang van Limburg, 11-01-2017, pp 2 – 3. 'Eerste Hulp bij Aanslagen'-cursus voor 1.500 agenten en brandweerlieden. Het Nieuwsblad/Regionaal:Limburg, 11-01-2017, p. 1. Radio 2 Limburg – avondjournaal, 10-01-2017. Eerste hulp bij terreur: Limburgse agenten en brandweerlui krijgen extra training. www.hetbelangvanlimburg.be, 10-01-2016. ‘Eerste Hulp bij Aanslagen’-cursus voor 1.500 agenten en brandweerlieden. www.nieuwsblad.be, 10-01-2017. Arm afgerukt? Agent weet wat te doen. www.hln.be, 11-01-2017. Limburgse agenten en brandweermannen krijgen cursus EHBO bij aanslag. www.hln.be, 10-01-2017.  

Zie ook Drone voor alle Limburgse politiezones van 04-01-2017 en De wijkinspecteur van 18-11-2016 op deze website.