Kermis en kunst zijn verbonden in Sint-Truiden!

“Kermis is voor mij een vorm van folklore, dus ook een vorm van cultuur en kunst. Bovendien is kermis in de loop der eeuwen en jaren de inspiratiebron geweest voor heel wat kunstenaars van diverse disciplines (dichters, schrijvers, beeldende kunstenaars, schilders, etc.).”, zegt
Ludwig Vandenhove.

“Aan de traditionele augustuskermis (dit jaar met 72 attracties gespreid over de Grote Markt, de Groenmarkt, het Minderbroedersplein, en de Minderbroedersstraat) en de randactiviteiten (onder andere vuurwerk, de kermisdag voor personen met een handicap en de eurodag), proberen wij altijd één of meerdere culturele activiteiten te koppelen.”, zeggen schepen van foren
Filip Moers en burgemeester
Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

Vooreerst zijn er de kunstwerken in de vorm van pentekeningen van ere-inspecteur van de Sint-Truidense politie en gewezen plaatsmeester Albert Geerts.
Hij tekent elk jaar een aantal kermisfamilies, die al jaren Sint-Truiden aandoen.
Zijn initiatief is begonnen in 2009 en wordt een traditie.
Dit jaar tekende Albert: Frans en Wiske Cavé-Thommis, Paul en Suzanne Meirisonnne-Steyls en Alain en Lydia Deplus-Cavé.

Tijdens de officiële receptie, die het stadsbestuur elk jaar organiseert voor de foorreizigers - dit jaar vond deze plaats op donderdagavond 25 augustus 2011 - werden de werken overhandigd in aanwezigheid van de kunstenaar en zijn echtgenote.
Zie de tekst ‘Albert Geerts tekent weer een aantal bekende kermisfiguren!’ van 31 augustus 2010 op deze website.

 

 

 

 

 

 

 

Ten tweede is er de tentoonstelling ‘Groeien in kunst’, een initiatief van Filokalia, de Academie Haspengouw [Beeld] en de stad Sint-Truiden.
Bij die gelegenheid werd de 2e dichtbundel van dichteres Carina Shahi onder de titel ‘Mijn leven is mij lief’ voorgesteld.
Zie de tekst ‘2e dichtbundel van Carina Shahi ‘Mijn leven is mij lief’ van 30 augustus 2011 op deze website.

 

 

Tot slot is er ‘Et alors CARROUSEL’ dat op zaterdagavond 27 augustus 2011 - bij momenten in een gietende regen - officieel werd geopend.
Het paard dat fungeert op de uitnodiging en op de grote spandoeken, die op een drietal attracties op de Grote Markt zijn aangebracht, heeft een grote symbolische waarde voor mij.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“Het is een schenking van de foorreizigers voor het positieve beleid dat onder mijn burgemeesterschap gevoerd wordt in Sint-Truiden naar de foorreizigers toe, maar vooral uit dankbaarheid dat ik als parlementair (federaal volksvertegenwoordiger en senator) gezorgd heb dat deze beroepscategorie een officieel statuut gekregen heeft.”
Zie de cartoon ‘Kermis Sint-Truiden 2006’ van 29 augustus 2006 op deze website. 

 

 

 

 

 

Traditioneel werd de augustuskermis op vrijdagnamiddag 26 augustus 2011 officieel geopend met een optocht (dit jaar van de Veemarkt tot het bij het begin van de Luikerstraat) met deelname van alle kinderen, die aan de verschillende vakantiewerkingen van de stad Sint-Truiden hebben deelgenomen (‘Jeugd, sport en spel’, de sport- en voetbalkampen, de speelpleinwerking en speelstraten in diverse buurten, dorpen en wijken van Sint-Truiden, kinderopvang Tutti Frutti en de opvang voor kinderen met een handicap ’t Wolfke).
Ondanks de slechte weersvoorspellingen bleef het grotendeels droog.
Burgemeester
Ludwig Vandenhove ‘schoot’ de kermis op gang.

 

 

 

 

 

Hierover is een item verschenen in het magazine Primeur nummer 202 - editie augustus 2011, in De Weekkrant van woensdag 24 augustus 2011 en woensdag 31 augustus 2011, op www.limburgactueel.be van donderdag 25 augustus 2011 en in Het Laatste Nieuws van zaterdag 27 en zondag 28 augustus 2011.

 

 

Zie onder andere de cartoon ‘Augustuskermis (‘grote kermis’) in Sint-Truiden!’ van 28 augustus 2010 op deze website.