Kernwapenvrije wereld: België moet het voortouw nemen tijdens het Europese Unie (EU)-voorzitterschap

“Het Belgische EU-voorzitterschap tijdens de laatste zes maanden van dit jaar is een unieke gelegenheid voor ons land om het voortouw te nemen in de strijd voor de Europese en wereldwijde nucleaire ontwapening.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove in zijn functie als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Dit sluit perfect aan met de OPEN BRIEF van ex-politici Willy Claes, Jean-Luc Dehaene, Louis Michel en Guy Verhofstadt.
De kansen en de hoop op een nucleaire ontwapening zijn nu groter dan ooit.

 

“Ik steun de oproep van deze vier ex-top politici volmondig.
Iemand moet nu eenmaal de eerste stap zetten, anders zal de wereld nooit nucleair-vrij worden.
 

 

 

We kunnen van de Verenigde Staten en van president Barack Obama veel vragen en verwachten, maar met zijn interne problemen, onder andere rond de gezondheidszorg en als gevolg van de economische crisis, kan hij niet alle internationale dossiers tegelijkertijd aanpakken.
Bovendien bestaat het risico dat indien Barack Obama hier het voortouw neemt, bepaalde Europese landen, zoals Frankrijk en/of het Verenigd Koninkrijk, die ook kernmachten zijn, hem ‘afschieten’.
Dit heb ik ook zo begrepen uit het persoonlijke onderhoud dat ik heb gehad met Howard Gutman, de ambassadeur van de Verenigde Staten in België, op woensdag 20 januari 2010 en ik kan alle begrip opbrengen voor dit standpunt.
Laat hier Europa, ja zelfs België, tijdens het Europees voorzitterschap in de tweede helft van 2010 maar het voortouw nemen.

 

 

Is dit een droom?
Tot nu toe misschien wel, maar voor het eerst kan deze droom werkelijkheid worden.
Zo heb ik tenminste niet voor niets deelgenomen als jong socialistisch militant aan de talrijke antiraketten-betogingen eind jaren ’70 en in het begin van de jaren ’80.”