Kersen en hoogstamboomgaarden

“Zondagmorgen 12 juli 2015 was het echt allemaal Haspengouws fruit wat de klok sloeg”, zegt gedeputeerde van Milieu en Natuur Ludwig Vandenhove.

“Eerst was ik op de officiële opening van De Kers in Alden Biezen (Rijkhoven - Bilzen), een organisatie van de vzw Nationale Boomgaardenstichting (NBS).
Ik ben er ‘de Bij-Mobiel’  gaan voorstellen.

Vervolgens was ik in Henis (Tongeren) om de eerste publieke hoogstamboomgaard van Tongeren officieel te openen.

En het was verder nog een heel drukke dag: van Tongeren ging het naar Rotem (Dilsen-Stokkem) voor de spaghettidag van het repaircafé (met nog een interview voor TVLimburg (TVL) rond de toekomst van het provinciebestuur), dan naar Houthalen-Helchteren (domein Kelchterhoef) voor de Big Jump en nadien terug naar Sint-Truiden voor de barbecue van ‘De Gilde’ en de restaurantdag van  de Freddy Davis fanclub’.  Ja, tussen de mensen zijn… .”

Hieronder vindt u de perstekst rond de publieke hoogstamboomgaard in Tongeren.  

 

Picknick met buurtbewoners
in de eerste publieke hoogstamboomgaard van Tongeren

 

Patrick Dewael, burgemeester

De eerste publieke hoogstamboomgaard in Tongeren is een feit. Deze wordt zondag 12 juli om 12 uur feestelijk ingehuldigd samen met de buurtbewoners. De boomgaard is gelegen tussen de Witboomstraat en de Tongershuisstraat, op het verbindingsstuk tussen de Bilzersteenweg en de Henisstraat. Vroeger liep hier het fruitspoor (Lijn 23) tussen Tongeren en Tienen, maar vandaag is het een fietspad. In december 2014 werd de boomgaard aangeplant door de Gemeentelijke Basisschool van Henis. De aanplant gebeurde in het kader van het project Bloesemlint, waarbij de stad Tongeren samenwerkt met het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren.”

 

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur

Reeds sinds de Romeinen zijn hoogstamboomgaarden een vaste waarde in onze streken. In 2006 adopteerde de stad Tongeren de steenuil als speciale aandachtssoort. Deze soort komt voor in oude hoogstamboomgaarden. Voor heel wat soorten zijn hoogstamboomgaarden van belang. Bovendien leveren ze lekker fruit op en brengen ze een sociale cohesie en toerisme op gang. Het is goed dat er nieuwe hoogstamboomgaarden aangeplant worden, maar bestaande moeten behouden blijven. Dat is de gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle betrokken Haspengouwse gemeenten en betrokken organisaties.

 

Patrick Jans, schepen van Ruimtelijke Ordening en Milieu 

De publieke hoogstamboomgaard die nu geopend wordt is vrij toegankelijk voor iedereen. Elke passant, toerist en omwonende kan er genieten van de prachtige bloesems in de lente, een heerlijke zomerse picknick of het fruit in de oogstperiode. Ieder seizoen is er wel wat te beleven…!

Afspraak:         op zondag 12 juli om 12.00 u aan de boomgaard.
                          Parking aan de Sint-Jozefkerk, Henisstraat 203.

 

Programma:
12.00 u.:           toelichting van gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur, Ludwig Vandenhove
                         toelichting van de schepen van Ruimtelijke ordening en Milieu, Patrick Jans

12.15 u.:           feestelijk klinken en picknick in de boomgaard met de buurtbewoners

14.00 u:            einde

Meer info: Linda Lousbergh, milieudienst stad Tongeren
www.tongeren.be
www.rlh.be
www.belevingsboomgaard.be

 

Zie ook ‘De Bij-Mobiel’ van 02-07-2015 en ‘Label voor stiltegebied Altenbroek in Voeren’ van 20-05-2015 op deze website.