Kerstmarkt 2009: rustig aan!

De kerstmarkt 2009 in Sint-Truiden, in een organisatie van de middenstandsorganisatie vzw Trud’Or, is achter de rug.
Alles is relatief rustig verlopen …op de laatste activiteit ‘Apres ski’ op zondag 27 december 2009 na!

 

 

Tijdens de kerstmarkt (van 11 tot en met 20 december) zijn er een aantal klachten geweest inzake geluids- en muziekoverlast. Op zondag 27 december 2009 was het aantal meldingen bij de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken echter nauwelijks bij te houden.
Kan moeilijk anders: van ’s middags tot middernacht was de zeer luide muziek over een groot gedeelte van het grondgebied van Sint-Truiden te horen!

 

 

 

 

Het resultaat?
Feiten van openbare dronkenschap, vandalisme (aan auto’s, beschadigingen van het openbaar domein, stukgooien van glazen, …), vechtpartijen met lichamelijk letsel en weerspannigheid, waarvan telkens proces verbaal (PV) is opgesteld.
Eén persoon is bestuurlijk aangehouden en er is zelfs een politieman gewond geraakt met arbeidsongeschiktheid voor langere tijd als gevolg.

 

 

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove: “Dit is zeker niet voor herhaling vatbaar.

De vzw Trud’Or, die een aanzienlijke subsidie van de stad Sint-Truiden ontvangt, zou (mee) het voorbeeld moeten geven.
Hoe kunnen wij als lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en als stadsbestuur verantwoorden dat wij strenge voorwaarden opleggen aan buurtcomités, jeugd(verenigingen), …als hier niet tegen opgetreden wordt?

 

 

Ik zal, samen met hoofdcommissaris - korpschef Philip Pirard, overleg plegen met de verantwoordelijken van de vzw Trud’Or en naar volgend jaar toe zullen de voorwaarden zeker verstrengd worden.

 

 

Ook zal ik, zoals dit nu al in een (beperkt) aantal andere gemeenten/steden het geval is, onderzoeken om het maximaal toegelaten decibels bij (openlucht)activiteiten bij politiereglement nog meer te laten reglementeren (lees verminderen!).
Dit past in een beleid waarbij we de bevolking in het algemeen en de jongeren in het bijzonder sensibiliseren voor het probleem van gehoorproblemen als gevolg van de toenemende geluidsoverlast. In die zin zullen we tevens een aantal andere preventieve en sensibiliserende initiatieven nemen.

 

 

En zeggen dat de vzw Trud’Or sedert twee jaar de nog altijd succesvolle, traditionele formule van de kerstmarkt (rondom de Grote Markt waar vooral lokale verenigingen financieel iets aan hadden) precies gewijzigd heeft omwille van de zogeheten overlast. De stad Sint-Truiden was nochtans net een voorbeeld geworden van hoe overlast bij kerstmarkten onder controle werd gebracht!
Zie ook de tekst ‘Kerstmarkten…’zuipmarkten’?!’ op deze website.

 

 

U merkt het: duurder, grootser, nieuwer, … het werkt niet (altijd)!