Kick-off ‘1 dag niet’

Op donderdag 17 september 2015 vond in het provinciehuis in Hasselt de kick-off plaats van ‘1 dag niet’.
‘1 dag niet’ gaat dit jaar door op vrijdag 15 november 2015.

Gedeputeerde voor Veiligheid Ludwig Vandenhove deed het slotwoord.

Ludwig Vandenhove: “Ik begrijp van heel wat deelnemers dat ze heel wat opgestoken hebben van deze studiedag.

Er kwamen verschillende elementen  aan bod.

Vooreerst werd er op basis van een overzicht van de beste praktijken van de afgelopen 2 jaar in Nederland en het vorige jaar in België inspiratie geboden voor mogelijke acties in 2015.

Vervolgens werd er ingegaan op nog meer en meer doeltreffende communicatiemogelijkheden over inbraakpreventie.
Digitale media kwamen hierbij uitgebreid aan bod.

Er werd eveneens ingegaan op hoe geëngageerde burgers zoveel mogelijk betrokken kunnen worden bij de preventie van inbraken.
In het kader (of onder het mom van?) van burgerparticipatie worden burgers voor meer en meer ‘ingeschakeld’ voor taken, die in feite basistaken van de overheid zijn.
Ik vind dit een goede zaak, maar het ontlast de verantwoordelijkheid van de overheid niet. Met andere woorden, het dient aanvullend te zijn, niet in de plaats van. Met de toenemende besparingen is het nochtans eerder het laatste aan het worden, waar ik mij blijf tegen verzetten.
De overheid heeft al veel teveel de openbare ruimte ‘laten verloren gaan’. Het komt er bijgevolg precies op aan deze opnieuw te veroveren: de overheid aangevuld met burgers, die zich betrokken voelen.

Tot slot werd er nog maar eens een pleidooi gehouden voor een meer structureel en integraal beleid rond inbraakpreventie.
Ik steun die vraag ten volle. Maar hoe dikwijls is hier al niet voor gepleit (ik herinner het mij nog uit ‘mijn vorige levens’ als burgemeester, federaal volksvertegenwoordiger en senator).
Waarom moet altijd opnieuw het warm water uitgevonden worden?
We moeten gaan voor een structurele daling van het aantal woninginbraken - duidelijke doelstellingen en na te streven cijfers voorop stellen - en daar zijn structurele maatregelen voor nodig.
Ik vergelijk dit met het gevoerde beleid rond verkeersveiligheid.

Nog 2 beschouwingen:
-veiligheid, dus ook diefstalpreventie, blijft voor mij op de eerste plaats een zaak van mensen;
-de politie kan niet alles, het woord prioriteit heeft een betekenis en mag niet ‘misbruikt’ worden.
Politici, die nu pleiten voor grenscontroles met de toenemende de vluchtelingenproblematiek, moeten beseffen dat dit ten koste gaat van de binnenlandse veiligheid.
Ik kan het niet beter zeggen dan comedian Bert Kruismans: “Als straks alle politie aan de grenzen staat, zal het veel onveiliger worden in het binnenland, me dunkt”. (1)

(1) De Standaard, 15-09-2015, p. 35.

Zie ook Actie ‘1 dag niet’ voor herhaling vatbaar van 22-12-2014 en Compilatiefilm ‘1 dag niet’ van 16-01-2015 op deze website.