Klasseer de sigaret!

Op woensdag 30 mei 2012 zette burgemeester Ludwig Vandenhove, de heer Dirk Bormans, leerkracht van de Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw Campus Tuinbouwschool (Diestersteenweg 146, 3800 Sint-Truiden), figuurlijk in de bloemetjes.

Omdat de heer Dirk Bormans al 5 jaar onafgebroken verschillende klassen stimuleert om aan de wedstrijd “Rookvrije klassen” deel te nemen, kreeg hij aan aantal geschenken van het Lokaal Gezondheidsoverleg van de provincie Limburg (een verrassingskorf) en van de stad Sint-Truiden (‘Kaartenatlas van de Abdij van Sint-Truiden 1697’ en een kunstwerkje van kunstenaar Hugo Duchateau).

 

Sedert het schooljaar 1998 - 1999 krijgen scholen in Limburg de kans om in te tekenen op “Rookvrije klassen” in het kader van Wereldantitabakdag (31 mei).
Het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo’s), de provinciale Dienst Preventieve Gezondheid en het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) dagen met deze wedstrijd 12- en 13-jarigen klassikaal uit om het roken achterwege te laten.
Slaagt de klas erin gedurende 6 maanden rookvrij te blijven, dan wacht er een diploma en eventueel een Vlaamse prijs.

 

 

 

 

 

Tijdens het schooljaar 2011 - 2012 gingen 15 scholen, 145 klassen en 2 098 leerlingen de uitdaging aan.
9 van deze scholen zetten daar nog een mooie prestatie naast: ze organiseren de “Wedstrijd Rookvrije Klassen” al meer dan 5 jaar op rij, zo ook Scholengroep Onze-Lieve-Vrouw Campus Tuinbouwschool.

 

 

“Een dikke proficiat aan de heer Dirk Bormans, die zich niet alleen bezighoudt met de anti-tabakscampagne in zijn klassen, maar ook heel actief bezig is met gezondheid en milieu in het algemeen.”, besluit Ludwig Vandenhove.
“Hij was verrast mij te zien, want deze prijs was goed geheim gehouden.”

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Appelactie naar aanleiding van de Werelddag Antitabak!’ van 16 juni 2007 en ‘We hebben een appeltje met u te schillen ...!’ van 31 mei 2008 op deze website.

 

Hierover is ook een artikel verschenen in de Passe-Partout, editie Sint-Truiden, van woensdag 20 juni 2012.