Koning Leopold II

“Tijden veranderen, maar goed”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. “Daarom hebben wij als sp.a veel begrip voor de stemmen, die opgaan om ‘iets’ te doen met alle tekenen van eerbetoon, die van Koning Leopold II te merken zijn in de openbare ruimte.

Het heeft te maken met mensenrechten, respect, anti-discriminatie, anti-kolonialisme en anti -racisme.
Wij steunen als sp.a Sint-Truiden deze beweging en vragen concrete acties van de CD&V-N-VA-Open Vld-meerderheid in Sint-Truiden."

Hieronder vindt u het persbericht en het artikel uit Het Laatste Nieuws van donderdag 11 juni 2020 (1) (2).

Persbericht

Met de gebeurtenissen en de acties in de Verenigde Staten tegen het politiegeweld en tegen het overlijden van George Floyd als gevolg daarvan is de strijd tegen racisme meer dan ooit actueel.
De protesten wereldwijd en in ons eigen land bevestigen dat.

Racisme zit diep geworteld in onze maatschappij.
Wie een beetje maatschappelijke of politieke verantwoordelijkheid draagt, stelt dat elke dag vast.

Als sp.a Sint-Truiden nemen we steeds het voortouw tegen elke vorm van onverdraagzaamheid en racisme. Nu deze protesten ook weer het koloniale verleden van België en vooral de rol van Koning Leopold II daarin onder de aandacht brengen, roepen we het stadsbestuur van Sint-Truiden om op dat vlak eveneens verantwoordelijkheid op te nemen.
Het gaat hierbij enerzijds om de Koning Leopold II-straat en anderzijds om het monument ter ere van het koloniaal verleden met de beeltenis van Koning Leopold II in het kleine stadspark.

Wij pleiten in beide gevallen dat het stadsbestuur bij het straatnaambord en zeker bij het monument de nodige uitleg met de context zou aanbrengen.
Als sp.a vinden wij dit beter dan dat beide uiterlijke tekens zouden weggedaan worden. Zo wordt de geschiedenis levend gehouden en wordt de kans tot herinterpretatie geboden.

 

Wij rekenen op een snelle actie van het stadsbestuur.

 

Gert Stas, fractieleider

Ludwig Vandenhove, gemeenteraadslid