Kunstwerk Jos Schrijnemakers in nieuwe gemeenteraadszaal Voeren

Het kunstwerk van Jos Schrijnemakers, in 2002 in opdracht van het Sint-Truidense stadsbestuur gemaakt, hangt in de nieuwe raadszaal van Voeren.
Een Sint-Truidense delegatie heeft er, onder leiding van burgemeester
Ludwig Vandenhove, op zaterdag 13 augustus 2011 bloemen neergelegd.

Voor de 13e maal trok een Sint-Truidense afvaardiging van vertegenwoordigers van oudstrijdersverenigingen, heemkundige kringen en het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem naar Voeren.
Wij legden bij het vertrek bloemen neer aan de gevel van het ‘huis Knuts’ (bij de familie Hermans -Engelbosch) en in Voeren werden bloemen neergelegd in de vernieuwde raadszaal in aanwezigheid van de Voerense burgemeester Huub Broers en een afvaardiging van het gemeentebestuur.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

Wij kunnen inmiddels al spreken van een traditie.

Dit jaarlijks bezoek aan Voeren is ontstaan in 1998 uit dankbaarheid vanwege de inwoners uit Sint-Truiden tegenover de plaatselijke bevolking van Remersdaal, een deelgemeente van Voeren.
De lokale bevolking ontfermde zich bij het begin van de eerste wereldoorlog over 166 gevangen genomen leden van de Sint-Truidense burgerwacht, die door de Duitse bezetter gedwongen werden om te voet naar Aken te marcheren.
In Remersdaal kregen zij voedsel, drank en verzorging van de bevolking.
Meer historische informatie vindt u in de tekst ‘Sint-Truiden laat Voeren niet los!’ van 23 augustus 2006 op deze website.

Aangezien de oorspronkelijke gedenksteen in Remersdaal nog nauwelijks te lezen was, besloot het stadsbestuur van Sint-Truiden in 2002 een nieuwe gedenkplaat te laten ontwerpen door de inmiddels overleden kunstenaar Jos Schrijnemakers.
Sinds de renovatie en de uitbreiding van het gemeentehuis in Voeren dit voorjaar hangt het kunstwerk centraal in de nieuwe raadszaal.

In de namiddag bracht de Sint-Truidense delegatie een toeristisch bezoek aan de abdij en de brouwerij van Val Dieu en voor de terugreis was er een afsluitend etentje in restaurant ‘Gasthof Delicia’.

Toen we in 1998 voor het eerst officieel Voeren bezochten, veroorzaakte dit een kleine communautaire rol. Het was immers niet evident dat een Vlaamse stad officiële contacten aanknoopte met een gemeente, die (toen nog) uit een Franstalige meerderheid bestond.
Voeren was toen nog een beetje wat nu Brussel-Halle-Vilvoorde is in de Belgische politiek.
Wat vergeten het publiek en de media toch snel.” besluit
Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere de tekst ‘Voeren!’ van 25 augustus 2009 op deze website.