Leegloop NMBS Limburg

“De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) moet eindelijk meer doen voor Limburg.”, zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

“Als Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD) Spoor en sp.a Limburg hebben wij het eerst aan de alarmbel getrokken bij de bekendmaking van het  nieuwe vervoersplan van de NMBS. Maar wij blijven aandringen op echt oplossingen voor Limburg.”  

Hieronder vindt u het persbericht dat op donderdag 20 februari 2014 werd verstuurd.

Leegloop NMBS Limburg
sp.a Limburg en ACOD SPOOR  Limburg willen dringend onderhoud met NMBS top

Net nu in Limburg duizenden jobs verloren gaan door de sluiting van Ford, moeten grote overheidsbedrijven als de NMBS inzetten op investeringen in Limburg. Dat is ook de vraag aan de NMBS vanuit het SALK.

Het lijkt erop dat de NMBS net het tegenovergestelde van plan is: minder investeren in infrastructuur, het aanbod verminderen en op de koop toe de tewerkstelling in Limburg afbouwen.
Alle administratieve tewerkstelling bij de NMBS in Limburg verdwijnt zo goed als helemaal. Maanden geleden is er begonnen met het stelselmatig overhevelen van meestal administratieve werkposten vanuit Hasselt naar Antwerpen en Brussel.

De omkaderingsdiensten van het rijdend personeel, houden van diensttabellen enz., worden stelselmatig overgeheveld naar Antwerpen. Het personeel dat bezig is met HR-taken, bezoldigingen, kinderbijslag,… wordt overgeheveld naar de centrale diensten in Brussel.
Er komt evenmin schot in de bouw van de nieuwe werkplaats (tractiematerieel) van Hasselt. De centralisatie van de seinhuizen heeft stelselmatig ook afbouw van tewerkstelling tot gevolg.

Natuurlijk is het zo dat niemand zijn werk verliest. Anderzijds is het ook zo dat de werkposten in onze provincie verdwijnen en dat na verloop van tijd eens  de meeste oudere werknemers met pensioen zullen zijn) er dus geen werkposten meer zullen overblijven.
Koppel daaraan ook de alles behalve optimale treinverbindingen vanuit onze provincie en u zal begrijpen dat er in hoofde van de meeste Limburgse spoormensen ernstige problemen ontstaan.

Eens deze overgangsperiode voorbij zullen in Limburg buiten treinbestuurders, treinbegeleiders, een beperkt aantal  bewegingspersoneel  (onderchefs) en een minimum aantal mensen voor het onderhouden van de infrastructuren nog weinig spoormensen aan het werk zijn.

sp.a en ACOD SPOOR Limburg sturen vandaag een gezamenlijk brief zowel aan Luc Lallemand, CEO Infrabel als aan Jo Cornu, CEO NMBS, waarin ze een dringend onderhoud aanvragen in Brussel om de achterstelling van Limburg te bespreken.

Contact :
sp.a: Jos Digneffe - 0473 33 05 59
ACOD SPOOR: Stefan  ’T Jolyn  - 0486 12 93 56

 

Zie onder andere  Zie je wel: we hebben (spijtig genoeg) gelijk! van 26-11-2013 en (Slechts) één probleem opgelost van 06-12-2013 op deze website.