Lezing Hans Bruyninckx in Provinciale Hogeschool PXL

Op donderdag 4 december 2014 gaf professor doctor Hans Bruyninckx een lezing in het kader van de Limburg Lezingen in PXL-Congress in Hasselt (Elfde Liniestraat 23a).
Het thema was ‘Europa’s 2050 ambities voor klimaat en milieu. Een transitieperspectief op de rol van hoger onderwijs en onderzoek’.

Gedeputeerde van leefmilieu  Ludwig Vandenhove was één van de aanwezigen.

Hans Bruyninckx is momenteel directeur van het Europees Milieuagentschap (European Environment Agency) in Kopenhagen.
Voorafgaand aan zijn lezing nam hij deel aan de rondetafel voor onderzoekers “Kennisuitdagingen voor een ambitieus klimaat- en milieubeleid”.
Dit was één van de workshops die plaatsvonden op PXL tussen 15u30 en 17u. 

In zijn betoog werd duidelijk dat de Europese Commissie (EC) de aangepaste 2020-doelstellingen steeds meer wil kaderen in totale curve naar de doelstelling 2050.
Indien we dit niet op een dergelijke manier doen, is de kans zeer groot dat er een lock in komt van de huidige situatie, zonder uitzicht op verdere reductie”, aldus Ludwig Vandenhove.

“In deze lange termijn visie spelen drie grote doelstellingen mee:
- een koolstofarme samenleving (niet alleen economie);
- circulaire economie, sluiten van energie en materiaalcyclussen;
- veerkrachtige ecosystemen.”

Professor doctor Hans Bruyninckx stelt dat de overheden het tot nu toe goed gedaan hebben en zeker in Europa, dat de enige regio is, die op een georganiseerde manier daadwerkelijk zijn afspraken nakomt. Maar nu moet de geest vrijgemaakt worden om uit de gecompliceerde, sterk verweven problemen (voeding, gezondheid, milieu, mobiliteit, armoede) te geraken.
Deze noodzakelijke transitie kan enkel lukken indien alle partijen samen  (overheid, kennisinstellingen, bedrijven en de maatschappij)  én de juiste businessmodellen ontwikkelen samen met een wetgevend kader , én cleantech verder uitbouwen. Het onderwijs en onderzoek zal eveneens inhoudelijk en vormelijk een transitie moeten doormaken opdat de jonge mensen vandaag opgeleid worden voor de noden en uitdagingen van morgen.

Nieuwe geïntegreerde opleidingen zijn dus de uitdaging voor de toekomst.

Ludwig Vandenhove: “Je krijgt als Limburg niet elke dag de kans om zo een gedegen spreker rond duurzaamheid, klimaatbeleid en leefmilieu naar hier te halen.
Hans slaagt er steeds in om een moeilijk thema eenvoudig en verstaanbaar uit te leggen.

 

Zie ook Kom luisteren naar Ignace Schops van 08-10-2014, Postgraduaat Energy Efficiency Services (EES) aan Hogeschool PXL van 23-06-2014 en Cleantech Community Limburg gaat van start van 07-12-2013 op deze website.