Ludwig op de rooster

De sp.a-onderafdeling Sint-Truiden organiseert op dinsdag 25 oktober 2016 om 21 uur in Volkshuis Curieus, Breendonkstraat 46 in Sint-Truiden, een gespreksavond met gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
De bedoeling is hem te confronteren met de uitspraken (van anderen of van hemzelf) die regelmatig op deze website verschijnen.

Ludwig Vandenhove: "Ik zet om de paar dagen een andere uitspraak op mijn website.
Het gaat afwisselend om een uitspraak van anderen (auteurs van boeken die ik lees, uit kranten of tijdschriften, historische uitspraken, uit de actualiteit, etc.) of van mijzelf.

Ik hou steeds een aantal uitspraken opzij, maar kan ze niet altijd allemaal gebruiken, omdat de actualiteit mij soms achterhaalt. Voor mij is mijn website ook een archief, vandaar dat die uitspraken soms inspelen op de actualiteit of (politieke) gebeurtenissen die ik al dan niet zelf meemaak.

Als ik uitspraken van anderen citeer, sta ik er steeds voor 100% achter.
Zij kunnen het vaak veel beter zeggen als ik het zou kunnen. Ik ben ook maar een politicus, een politieker...

Mijn eigen uitspraken?
Ik zou ze vaak (nog) directer willen doen. Maar altijd gaat dat niet: ik zit nu eenmaal nog actief in de politiek. En ik vind dat ik nu al 'redelijk mijn gedacht' zeg en schrijf in de politiek.
Anderen vinden dat zeker!

Soms heb ik spijt dat ik sommige uitspraken, die ik doe tijdens vergaderingen of  'aan de toog' moeilijk publiek kan maken. Nochtans zou er hartelijk mee kunnen gelachen worden (wat nu trouwens meestal al gebeurt).
Die eigen uitspraken slaan altijd op iets wat ik zelf meegemaakt heb.
Of ik mij (nog) herinner wanneer en in welke omstandigheden ze gedaan zijn? De meeste spontaan, (bijna) allemaal na even nadenken.

Als een democratisch verkozen politicus geen 'freedom of speech' meer heeft, wie dan wel?
Als ik met jaren politieke ervaring mijn gedacht niet meer durf zeggen, wat willen we dan verwachten van jonge politici?
Mijn principe blijft: uw gedacht zeggen over een dossier, daarom behoor je tot een partij, maar loyaal stemmen als je op basis van een duidelijk akkoord in een meerderheid zit.
Voor mij blijft er niets mis mee.
Een politicus moet blijven trachten de maatschappij te veranderen.
Jonge politici vergeten nog al eens dat je altijd moet vertrekken vanuit het partijstandpunt en dat zolang mogelijk moet proberen aan te houden.

Fred Erdman, toen collega-parlementslid, was de eerste die mij zei ‘als je aankondigt dat je je memoires gaat schrijven heb je veel vrienden, de dag dat je ze schrijft geen enkele meer’.
Dit kan natuurlijk ook gebeuren met uitspraken.”

 

Zie onder andere Nog 2 jaar! van 14-10-2016 en Revolutie van 10-10-2016 op deze website.