Ludwig Vandenhove bezoekt Admiraal Benelux (ABNL) in Den Helder (Nederland)!

In zijn hoedanigheid als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van Volksvertegenwoordigers heeft burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger op woensdag 10 juni 2009 een bezoek gebracht aan het marinehoofdkwartier Admiraal Benelux (ABNL) in Den Helder.

De delegatie bestond uit de minister van Defensie, de leden van de kamercommissie voor de Landsverdediging en een aantal parlementaire medewerkers.

 

ABNL is de veruiterlijking van de goede samenwerking tussen Nederland en België op het vlak van de marine.

 

 

 

 

 

De Nederlandse marine, ook al omdat Nederland historisch een wereldmacht op zee (geweest) is, is merkelijk groter en belangrijker dan de Belgische marine.
De Belgische marine heeft ongeveer 1700 manschappen, de Nederlandse 6640, de 2600 mariniers niet meegerekend. Ook qua materieel is er een duidelijk onderscheid. Zo beschikt Nederland bijvoorbeeld over 6 fregatten en 10 mijnenjagers tegenover 2 fregatten en 6 mijnenjagers voor de Belgen.

 

 

Door deze samenwerking tussen Nederland en België op het vlak van de zeemacht kan er heel wat knowhow uitgewisseld worden en kan er vooral complementair en kostenbesparend gewerkt worden.

 

 

“In de voormiddag kregen we de nodige uitleg over dit samenwerkingsverband.
In de namiddag werd er een bezoek gebracht aan het gezamenlijk opleidingscentrum, kregen we een aantal simulaties getoond van hoe de marine operationeel kan zijn bij internationale opdrachten en werden we rondgeleid op het fregat ‘Hare Majesteit Rotterdam.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

 

 

“Als commissievoorzitter zijn dit soort bezoeken zeer leerrijk.
Zo kan je in de praktijk zien welke de voordelen van samenwerking tussen verschillende landen zijn op het vlak van defensie en kan je ook kennis maken met de nodige praktische problemen. Bovendien is deze ABNL een mooi voorbeeld van een eventuele toekomstige (verdere) Europese samenwerking op het vlak van de defensiepolitiek.”

 

De verplaatsing tussen Melsbroek en Den Helder werd gemaakt met een C130

 

 

Zie ook de tekst ‘Libanon: bezoek aan de Belgische troepen!’ op deze website.