Maastricht - Euregio Culturele Hoofdstad 2018: wordt Sint-Truiden erbij betrokken?

In 2018 levert Nederland, net als Malta, de Culturele Hoofdstad van Europa.
Maastricht is kandidaat om in 2018 culturele hoofdstad van Europa te worden.
Momenteel is ‘de voorronde’ bezig, waarbij zal gekozen worden uit een aantal Nederlandse steden.

Indien Maastricht voor 2018 uitgeroepen wordt tot culturele hoofdstad van Europa wensen zij dit in een Euregionaal verband te bekijken.

In die zin zijn de Limburgse steden Hasselt en Tongeren al aangesproken.

“Op vrijdag 2 december 2011 heeft de stad Sint-Truiden een gesprek gehad met enkele verantwoordelijken van de stichting Maastricht Culturele Hoofdstad 2018.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove.

“Deze gesprekken zijn zeer positief verlopen, zelfs in die mate dat Sint-Truiden wellicht ook partnerstad zal worden van dit gebeuren indien heel het initiatief plaatsvindt.
Natuurlijk zou dit een enorme uitstraling betekenen voor de stad Sint-Truiden, vooral omdat cultuur in een brede context gezien wordt als ‘een ultiem vehikel’, waarbij er ook een economische, sociale, stedelijke en infrastructurele impact is.”

Het zogeheten ‘Bidbook’ zal, na de goedkeuring van de gemeenteraad van Maastricht in de herfst van 2012, gepresenteerd worden aan de Nederlandse regering en de Europese Commissie in Brussel.
In januari 2013 is de preselectie van de shortlist, waarna in september 2013 een vakjury de Nederlandse kandidaat met het beste plan kiest.
In mei 2014 volgt dan de officiële benoeming Nederlandse Culturele Hoofdstad Europa.
Vanaf dat moment is er 4 jaar tijd om het culturele programma voor 2018 te ontwikkelen en de stad en de regio klaar te maken voor honderdduizenden bezoekers.

Zie de website www.via2018.eu.

Hierover is een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws van vrijdag 9 december 2011.