Meer controle op illegale goksites

Dat vraagt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.
Hij heeft er een schriftelijke vraag over gesteld aan Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.

“Blijkbaar zijn er honderden illegale websites, ook met zetel in het buitenland, die alle regels aan hun laars lappen”, zegt Ludwig Vandenhove.
De controles zouden sterk moeten opgedreven worden in nauwe samenwerking tussen de Kansspelcommissie (KSC) (federale bevoegdheid, Federale Overheidsdienst ( FOD) Justitie) en de gewestelijke belastingdiensten (in Vlaanderen de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL).

De KSC, samen met de politiediensten en het parket, kunnen optreden bij overtredingen tegen de federale Kansspelwet.
VLABEL kan optreden bij niet-aangifte of de correctheid van de aangifte.

Deze situatie zorgt ervoor dat de gokverslaving niet echt in kaart kan gebracht worden en er ook niet de nodige specifieke hulp kan aangeboden worden aan verslaafden. Bovendien gaan er op die manier heel wat belastinginkomsten verloren.

Naast een betere samenwerking tussen de KSC en VLABEL zouden er ook Europese initiatieven moeten genomen worden om die illegale goksites globaal aan te pakken. Nu kan immers VLABEL enkel maar optreden als de servers zijn opgesteld in het Vlaams gewest.
Volgens de Bijzondere Financieringswet is het lokalisatiecriterium voor de belasting op spelen en weddenschappen “de plaats waar de spelen plaatsvinden en de weddenschappen worden aangegaan”.

Ook het Rekenhof heeft in het ‘Rekeningenrapport van het Rekenhof over 2019’ hierover bemerkingen gemaakt.”

Hieronder vindt u de schriftelijke vraag en het antwoord.