Mijngas in Limburg: het is bijlange zover nog niet

“Het ontginnen van mijngas in Limburg is nog niet voor (over)morgen.”, zegt gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove.
Onderzoek moet meer duidelijkheid brengen.”

De Vlaamse regering besliste afgelopen vrijdag  19 april 2013 om een opsporingsvergunning af te leveren aan NV Mijnen, een dochtermaatschappij van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM).

Het is niet minder, maar ook niet meer .”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Mijn standpunt komt perfect overeen met dat van Groen ‘Geen proefboringen naar steenkoolgas zonder maatschappelijk debat’”.

Hieronder vindt u het persbericht dat Ludwig Vandenhove hierover verspreid heeft.

Mijngas in Limburg: Onderzoek moet meer duidelijkheid brengen

Vandaag leverde Vlaams minister Joke Schauvliege een opsporingsvergunning af aan Mijnen N.V. (dochtermaatschappij van de Limburgse Reconversiemaatschappij LRM). De vergunning verleent Mijnen N.V. de toestemming om te onderzoeken in welke mate in de Limburgse steenkoollagen op een rendabele en vooral ook ecologische verantwoorde manier steenkoolgas kan worden gewonnen.  Het gaat over de steenkoolconcessies waarvan Mijnen N.V. houder is. Limburgs gedeputeerde voor leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove begrijpt de beslissing van minister Schauvliege en doet een oproep aan de minister en aan LRM om transparant en helder te communiceren aan de Limburgers.

De opsporingsvergunning waarvoor vandaag groen licht gegeven is, bestaat uit twee fasen. De eerste twee jaar zal een gedetailleerde theoretische studie worden uitgevoerd. De vergunninghouder moet aan het einde van de eerste fase aangetekend aan de bevoegde minister melden dat hij tot de tweede fase wil overgaan.  De tweede fase duurt vier jaar waarin alle nodige vergunningen voor een eventuele proefboring moeten worden verworven. De opsporingsvergunning die vandaag werd afgeleverd, biedt alvast onvoldoende voorwaarde om effectief tot een boring over te gaan. Daarvoor is immers ook nog een Milieu Effecten Rapport, een milieuvergunning en een stedenbouwkundige vergunning nodig (zowel voor de proefboring als voor eventuele latere commerciële gaswinning). 

“We zijn ons bewust van de bezorgdheid i.v.m. potentiële milieurisico’s en zullen dan ook bewaken dat deze afdoende worden onderzocht en beoordeeld. Ingeval effectieve exploitatie in beeld komt, zal hoe dan ook nog een bijkomend milieueffect rapport nodig zijn (gekoppeld aan de milieuvergunning) dat meer in detail de milieurisico’s zal beoordelen en voorwaarden en maatregelen die negatieve effecten wegneemt, zal opleggen”, zegt Ludwig Vandenhove.

Het dossier is maatschappelijk gevoelig omdat in de communicatie vaak verward wordt met het in andere delen van de wereld ontginnen van het zogenaamde schaliegas, waarvoor men door middel van de techniek van het ‘fracken’ gas vrij kan krijgen. “Laat het duidelijk zijn dat voor de ontginning van steenkoolgas geen fracking nodig is. Het onderzoek dat nu wordt gevoerd heeft met schaliegas niets te maken.  Ik ben dan ook blij dat de minister in haar beslissing nu al het gebruik van fracking en chemicaliën definitief uitsluit”, zegt Ludwig Vandenhove.

“De opsporingsvergunning op zich houdt geen toelating in voor welke booractiviteit dan ook”, zegt Vandenhove nog, ”maar laat ons op z’n minst onderzoeken wat de potenties en ook de impact ervan is. Het aardgas aanwezig in de Limburgse ondergrond zou 175 000 gezinnen gedurende twintig jaar kunnen voorzien. Mijnen N.V. zal doorheen het hele proces de Limburgse belangen goed bewaken. Daar ben ik vrij gerust in.”

 

Zie onder andere ‘Opsporen mijngas: Vlaamse regering geeft fiat’, TVL-nieuws, 19 april 2013; ‘Provincie: "Transparant en helder communiceren over gaswinning in Limburg"’, Limburg Actueel, 19 april 2013; ‘Regering geeft Limburgs mijngas een kans’, De Morgen, 19 april 2013, p.11; ‘Limburgs mijngas krijgt groen licht’, De Morgen, 20 april 2013, p.6; ‘Opsporen van mijngas in Limburg kan beginnen’, 20 april 2013, p.15; ‘Deputatie: "Bewust van bezorgdheid"’, Het Laatste Nieuws, 20 april 2013, p.43; ‘Zoeken naar gas krijgt groen licht’, Het Laatste Nieuws, 20 april 2013, p.43; ‘Nv Mijnen mag steenkoolgas opsporen’, Het Nieuwsblad, 20 april 2013, p.25; ‘Nv Mijnen mag Limburgs steenkoolgas opsporen’, Het Nieuwsblad, 20 april 2013, p.35.

Zie ‘Steenkoolontginning in Limburg: Kans of risico?’ van 18 februari 2013 op deze website.