Mogi Bayat hoort niet thuis in het voetbal!

“Mogi Bayat, onlangs ontslagen als manager van Sporting Charleroi, hoort voor mij niet thuis in het voetbal.”, stelt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Burgemeester Ludwig Vandenhove heeft dit al gezegd naar aanleiding van de incidenten in de wedstrijd tegen de Koninklijke Sint-Truidense voetbalvereniging (KSTVV) in het voetbalseizoen 2007 -2008 en heeft toen ook een brief gestuurd naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

 

 

 

 

In een bijdrage in Het Belang van Limburg van zaterdag 23 en zondag 24 oktober 2010 wordt hier nog eens op ingegaan.

 

 

Opvallend in wedstrijden tussen STVV en Charleroi: vaak scoort één van de spitsen minimaal twee goals. De hoofdvogel werd in 2007 afgeschoten door Akpala. Die zorgde toen met een hattrick bijna in z'n eentje voor een pijnlijke thuisnederlaag van de Kanaries. In de lente van 2004 had de Togolees Olufade het licht bij STVV al eens uitgedaan met twee doelpunten. Maar het kan ook anders. Op 5 april 2003 nekte Kris Buvens met een dubbelslag het Henegouwse verweer. En in november 1999 was Bram Vangeel de gelukkige. Hij kwam aan de rust in de ploeg en zette in de slotminuten een scheve situatie (0-2) nog recht. De wedstrijd eindigde op 2-2. Vandaar onze prognose: de editie van 2010 wordt een hoogdag voor of Vuorinen of Sidibe. Beide spitsen kunnen trouwens zo'n succesje gebruiken. Met amper één doelpunt staan ze heel diep in de topschutterslijst.

 

 

In de zomer van 2007 eindigde STVV-Charleroi op de nodige ongeregeldheden. Op de eretribune kwam het tot een handgemeen, met Charleroitrainer Philippe Vande Walle en manager Mogi Bayat in de hoofdrol. Burgemeester Ludwig Vandenhove: "Vande Walle bedreigde STVV-speler Stijn Vreven en hitste zo het publiek op. Ik heb de coach na de match laten verhoren voor zijn ongehoord gedrag. Ik moet ook toegeven dat een Truiense supporter hem, nadat hij naar de tribune was verwezen, voetje lichtte. Maar dat geeft hem niet de bevoegdheid om uit te vallen naar die fan. Verder zijn er beelden van Mogi Bayat die een steward hardhandig aanpakt. Tegen hem is een pv opgesteld." De familie Bayat diende op haar beurt klacht in wegens een gebrekkige organisatie.

 

 

Ook de toenmalige viptent was het toneel van relletjes. Een 30-tal ontevreden STVV-fans pikten de 0 op 12 niet en probeerden zich een weg te banen tot bij het bestuur. De politie moest tussenbeide komen om voorzitter Duchâtelet te ontzetten. Herhaalt de geschiedenis zich? Mogi Bayat stuurt allicht zijn kat, die oproerkraaier zijn ze op Stayen dus kwijt. Maar of beide felgeplaagde voorzitters zullen ontsnappen aan de banvloeken van hun ontevreden fans, valt nog af te wachten.

 

 

Van de laatste vijf confrontaties eindigden er liefst vier op een gelijkspel. Gezien de precaire situatie van beide clubs, zullen ook nu details beslissen over winst of verlies. Zo betekende een gemiste penalty van Delorge bij een 0-0 stand het kantelpunt in de zomer van 2007. In de lente van 2004 rolden Caers en Hayen met een foute pass en een te korte terugspeelbal op hun beurt de rode loper uit voor de Zebra's. Dergelijke individuele fouten kunnen de Kanaries zich nu niet permitteren. Na zeven en een half jaar mag er nog eens gewonnen worden.

 

 

© 2010 Concentra

 

 

Zie onder andere ook de teksten ‘Uitspraken naar aanleiding van de incidenten tijdens de voetbalwedstrijd KSTVV - Sporting Charleroi’ van 29 augustus 2007, ‘Burgemeester Ludwig Vandenhove reageert op incidenten bij wedstrijd KSTVV - Charleroi!’ van 29 augustus 2007 en ‘Mogi Bayat vlucht weg!’ van 3 oktober 2007 op deze website.