Mountainbike(MTB-)park be-MINE

Op zaterdag 22 april 2017 werd in Beringen in de omgeving van het duikcentrum TODI de uitbreiding van het Mountainbikenetwerk West-Limburg officieel geopend.

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was hierbij aanwezig en nam onder andere deel aan een panelgesprek.
Hij verving sp.a -collega Jean-Paul Peuskens, die omwille van familiale omstandigheden verontschuldigd was.

Ludwig Vandenhove: “Limburg is een sportieve en toeristische provincie met een schitterende natuur die zich uitermate leent voor heerlijke mountainbiketochten.
Na de ontwikkeling van de Mountainbikenetwerken Midden-Limburg (136 km), Euregio (382 km), West-Limburg (100 km), Noord-Limburg (270 km) en Hoge Kempen (200 km), werd recent het Mountainbikenetwerk West-Limburg uitgebreid.
Deze uitbreiding behelst bijna 60 km routes en is gelegen in Beringen en Leopoldsburg. Daarenboven heeft de stad Beringen op de terril een MTB-park en Skillpark gerealiseerd met zo’n 6 km technische routes.

Limburg is de fietsprovincie bij uitstek. Dit geldt voor het functioneel fietsen, maar ook voor het toerisme, de sport en de ontspanning.
Het project rond mountainbiken dat we hier vandaag openen, past daar perfect in.

In feite schitterend hoe de stad Beringen in het algemeen en be-MINE in het bijzonder zich de laatste jaren ontwikkeld hebben.
Dit mountainbike parcours op en rond de voormalige terril is een aanwinst voor (West-)Limburg en Beringen.

Ik draai al jaren mee in de Limburgse politiek en zo kan ik goed terugkijken op heel het reconversiegebeuren na de sluiting van de mijnen en nu de periode na de sluiting van Ford.
Zonder dat dit echt planmatig is aangepakt - zeker niet in de eerste fase(s) (sommigen zullen dit niet toegeven!) - mogen we als Limburg nu fier zijn op de renovatie en de restauratie van de vroegere mijnsites.
Wij zullen dit in de toekomst als Limburg nog meer moeten uitspelen.
Dit geldt zeker als eens het mijnmuseum in Beringen zal gerealiseerd zijn.
De stad Beringen moet er alles aan doen om de vroegere mijnzetel erkend te krijgen als United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation (UNESCO)-Werelderfgoed aansluitend op een aantal Waalse mijnen. Bovendien moet er bekeken worden hoe die Limburgse mijnzetels uit het verleden (nog) beter op elkaar kunnen aangesloten en afgestemd worden.”

 

Hieronder vindt u het persbericht.
Zie onder andere Mountainbiken op terril. Het Belang van Limburg, 24-04-2017, p. 20. Zestigtal kilometer nieuwe mountainbikeroutes in West-Limburg. www.metrotime.be, 22-04-2017. 60 kilometer nieuwe mountainbikeroutes in West-Limburg. www.hbvl.be, 22-04-2017.

Zie ook Geologische fietsroute ‘De Wijers in de Lage Kempen’ van 16-09-2016 en 5 klimaatfietsroutes uitgestippeld in Limburg van 17-09-2014 op deze website.