Natura 2000 in Haspengouw en Voeren

Op dinsdag 15 september 2015 vond er op het Kasteeldomein Duras, Park 1 in Duras (Sint-Truiden) een inspiratiemoment plaats rond Natura 2000.
De bedoeling was de mogelijkheden voor de realisatie van Europese natuurdoelen op private eigendom in Haspengouw te tonen.

Natura 2000 is een Europees natuurnetwerk en verzekert de toekomst van Europa’s meest kwetsbare dier- en plantensoorten en hun leefgebieden (habitats). Alle lidstaten van de Europese Unie nemen, samen met de gebruikers van de Natura 2000-gebieden, maatregelen om de Europese soorten en hun leefgebieden ook in de toekomst kansen te geven.

"Eind 2014, begin dit jaar werd reeds een project uitgevoerd aan het historische vijvercomplex op het Kasteeldomein in Duras", zegt gedeputeerde en voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (RLHV) Ludwig Vandenhove. "De financiering gebeurde onder andere mee in het kader van een QuickWin Natura 2000-project.
Het is een goed voorbeeld van wat mogelijk is op de diverse privé- en kasteeldomeinen in Zuid-Limburg.

Dit is plezant: werk dat begonnen is als burgemeester (de ruimtelijke mogelijkheden aftasten van het Kasteeldomein) nu voortzetten als gedeputeerde (natuur).

Voor mij blijft wel een belangrijk principe gelden: privé-domeinen waar overheidsgeld naartoe gaat, moeten op bepaalde momenten, al dan niet bepaalde gedeelten, opengesteld worden voor het grote publiek.
Uiteraard moet dit situatie per situatie bekeken worden. Maar het gaat over belastinggeld, dus moet het tot op zekere hoogte ook terugvloeien naar de gemeenschap." 

Ludwig Vandenhove was verontschuldigd op deze samenkomst omwille van vergadering van de Verenigde Commissies en het Bureau van de Limburgse provincieraad.

Hieronder vindt u het persbericht. 


Zie onder andere INSPIRATIEMOMENT NATURA 2000 IN HASPENGOUW EN VOEREN. www.landelijkvlaanderen.be, 16-09-2015. Vijvers kasteel Duras krijgen facelift. www.truineer.be, 16-09-2015.

Zie ook 3WatEr-project van 15-06-2015 en  Herstel historische vijvers kasteel Duras van 05-02-2015 op deze website.