Natuur en landbouw hand in hand

Dat is de titel van een artikel in Het Belang van Limburg van donderdag 18 januari 2018 (p. 24).

Voor het eerst in Vlaanderen zullen natuur- en landbouwverenigingen SAMEN natuurgebieden beheren”, zegt gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.
“Het Vlaams decreet ter zake is gewijzigd, zodat dat beheer niet enkel meer expliciet toekomt aan natuurverenigingen. Ook andere terrein beherende verenigingen komen in aanmerking.

Ook al ben ik niet echt gelukkig met dat Vlaams decreet (‘decreet betreffende het natuurbehoud en het natuurlijk milieu’, laatst gewijzigd op 28 oktober 2017), ik moet er mij aan houden.

Voor mij is dit een proefproject, een experiment waar achteraf de nodige conclusies kunnen uit getrokken worden. Zo werk ik graag: zaken uitproberen op kleinere schaal om ze nadien op grotere schaal of voor heel Vlaanderen toe te passen.
In tegenstelling tot anders - 27 jaar - wordt deze overeenkomst (voorlopig) maar voor 5 jaar gemaakt.

Ik vertrouw op de lokale partners en mensen die in het project zitten. Bovendien zullen zowel de stad Borgloon, als wij als provincie Limburg de zaak van zeer nabij volgen.

Er is een belangrijke taak weggelegd voor de lokale beheercommissie, die voorgezeten wordt door de vertegenwoordiger van Natuurpunt Beheer vzw.
De concessiehouders – Natuurpunt Beheer vzw, De Wroeter Maatwerkbedrijf vzw, Nationale Boomgaardenstichting vzw, Agrobeheercentrum ECO2 vzw - moeten elk hun verantwoordelijkheid opnemen voor de percelen.
De doelstellingen zijn het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de landschappelijke en ecologische waarden van het terrein, zowel de actuele als de potentiële.
Bij het natuurbeheer wordt uitgegaan van de realisatie van het beheerplan type 4 natuurreservaat en binnen het beheersplan van de realisatie van de natuurdoeltypen met het hoogste ambitieniveau.

Hieronder vindt u het artikel.


Zie onder andere Proefproject primeur in natuurbeheer. De Standaard/Limburg, 18-01-2018, p. 33. Natuur en landbouw gaan hand in hand. Het Nieuwsblad/Limburg, 18-01-2018, p. 2.

Zie ook Waar naartoe met de natuur in Limburg? van 06-03-2017 op  deze website.

 

 

Tags: