NAVO-experten in het Belgisch parlement!

Op maandag 9 maart 2010 waren er twee Noord Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)-experten, meer bepaald ambassadeur Perpiña-Robert Peyra en professor Adam Daniël Rotfeld, op bezoek in het Belgisch parlement in de gemeenschappelijke vergadering van de commissie voor Landsverdediging en de commissie voor de Buitenlandse Betrekkingen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de commissie voor de Landsverdediging van de Senaat.


Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove zat de vergadering voor.

Op de NAVO-top van Staatsburg-Kehl in april 2009 gaven de NAVO staats- en regeringsleiders de opdracht aan de toenmalige NAVO secretaris-generaal Jaap de Hoop Scheffer de opdracht een nieuw strategisch concept voor de NAVO uit te werken.

Hiertoe werden er een groep van 12 diverse en gekwalificeerde experten samengebracht onder leiding van het voorzitterschap van de ex- Secretary of State van de Verenigde Staten Madeleine Albright.

In een eerste fase van september 2009 tot februari 2010 gingen zij in dialoog met de bredere gouvernementele, academische en niet-gouvernementele gemeenschap via talrijke seminaries.
Nu, in een tweede fase, de zogeheten consultatiefase, reizen de diverse experten naar de verschillende hoofdsteden van de NAVO-lidstaten om het resultaat van hun interne debat en voorlopige besluiten voor te stellen en een eerste feedback te ontvangen.
Hun bedoeling is vooral te horen, te luisteren naar wat er leeft in de diverse parlementen.

Deze zomer zal de groep van experten haar besluiten voorleggen aan de NAVO-secretaris generaal Anders Fogh Rasmussen.
Op deze basis zal de secretaris generaal een eerste versie opmaken van het nieuwe strategisch concept voor de NAVO, waar ook de intergouvernementele onderhandelingen over dit document kunnen aanvatten.
De alliantie hoopt op haar top van Lissabon, in november van dit jaar, een nieuw NAVO-strategisch concept te kunnen goedkeuren.

“Na een korte uiteenzetting door de twee leden van de expertengroep kregen de aanwezige parlementsleden de kans om vragen stellen en met hen in debat te treden.

Het nut van dit soort confrontaties is vooral de geest, de sfeer ‘op te snuiven’. Immers, er is en blijft een groot verschil tussen het werk van deze experten enerzijds en de verkozen politici anderzijds.
Ieder heeft haar/zijn bevoegdheden en haar/zijn werkterrein, maar dit soort gedachtewisselingen is zeer zinvol en kan alleen maar het democratisch gehalte van een belangrijke supranationale instelling, zoals de NAVO, verstevigen.”, concludeert Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere ook de tekst ‘Ludwig Vandenhove bezoekt toekomstige NAVO-zetel in Haren (Brussel)!’ van 23 mei 2008.