Netwerkmoment Limburgse Repair Cafés

Op dinsdag 12 juni 2018 werd in de Hogeschool PXL in de vestiging in Diepenbeek (Universitaire Campus, Agoralaan, Gebouw H) voor de derde maal door de provincie Limburg een netwerkmoment georganiseerd met de Limburgse Repair Cafés.

Er waren een 40-tal aanwezigen van een 10-tal Repair Cafés.
Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove deed een korte inleiding: “Naar jaarlijkse gewoonte nodigen we alle medewerkers, vrijwilligers, organisatoren, techniekers, etc. van de Limburgse Repair Cafés uit op dit netwerkevent.
We zoeken telkens naar een originele insteek.
Dit jaar is dit een inspirerend bedrijfsbezoek aan Makerspace@PXL/UHasselt (1).
Jong en oud kunnen hier met technologieën experimenteren, alsook begeleide technologieworkshops, -bijscholingen of -cursussen volgen. Een technologische bibliotheek 2.0. dus in een inspirerende, multidisciplinaire setting.
Er wordt een rondleiding gegeven en uitgelegd wat Makerspace is en voor jullie kan betekenen.
Daarna is er uitgebreid ruimte voor uitwisseling van ervaringen.

Op vraag van enkele Repair Cafés heeft de provincie Limburg een beachflag ontworpen om zo de zichtbaarheid van jullie Repair Café te verhogen.
Jullie kunnen deze meenemen bij het einde.

Dit jaar organiseren we nog een tweede samenkomst met de Repair Cafés op donderdag 25 oktober 2018 in Greenville (Centrum Zuid 1111) in Houthalen-Helchteren.
Deze past in de tweede editie van Festival RETOUR die start op zaterdag 20 oktober 2018 met de dag van de Kringloopwinkel en loopt tot en met zondag 28 oktober 2018.

Wij hebben op dit ogenblik 17 Repair Cafés in Limburg.
Ons provinciaal subsidiereglement heeft hier sterk toe bijgedragen. Toch moeten we blijven trachten nog bijkomende initiatieven te nemen in Limburg.
Bestaande Repair Cafés kunnen hier (samen) bij helpen. Bijvoorbeeld waarom geen pop-up Repair Café oprichten in een gemeente waar er nog geen is of een pop-up Repair Café op markten.

Parttime coördinator Tom De Weyer geeft jullie graag de nodige uitleg.

Bedankt aan jullie allemaal voor jullie vrijwillige inzet en aan Tom voor de ontvangst en de uitleg van vanavond.”

De subsidie in het kader van het provinciaal ‘Reglement ter subsidiëring van kleinschalige initiatieven ter ondersteuning van de circulaire en deeleconomie’ kan nog steeds aangevraagd worden. Alle informatie is te vinden op http://www.limburg.be/loket?chk=Sub#48085.

 

(1) http://makerspace.pxluhasselt.be/

Zie onder andere Limburgse repair cafés bezoeken Makerspace. Het Belang van Limburg / Hasselt, 22-06-2018, p. 15.  

Zie ook Meer middelen voor sociale economie van 31-05-2018 en Repair Cafés van 25-10-2017 op deze website.

 

 

Tags: