Niet erg!

“Ik lees in ‘Het Laatste Nieuws’ van zaterdag 26 en zondag 27 juli 2014 dat steenproducent Diresco uit Opglabbeek lastig op mij is.”, aldus gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove.

Ik vind dit niet erg.
Als gedeputeerde voor leefmilieu is het mijn taak en verantwoordelijkheid om toe te zien of afgeleverde milieuvergunningen nageleefd worden.
Als bedrijven daarvoor lastig zijn op mij, is dit enkel een bewijs dat ik mijn werk doe.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Zoals zo vaak gooien bedrijfsleiders het stimuleren van goed ondernemerschap en het niet-naleven van de milieuregels door elkaar.
Beide hebben niets met mekaar te maken.

Hoewel ik bij beslissingen uiteraard rekening hou met economische factoren, hoor ik vaak bij hoorzittingen van bedrijven dat bepaalde investeringen in milieu niet rendabel zouden zijn.
Voor mij is dat al een grijs gedraaide plaat.
Economisch rendabel zijn is één zaak, zorgen dat de (milieu)wetgeving nageleefd wordt, is een andere zaak.

Bedrijven als Diresco zullen ongetwijfeld tevreden zijn met de nieuwe centrumrechtse Vlaamse regering.
Die gaat nog maar eens besparen, onder andere op de werkingsmiddelen van de Vlaamse administraties en diensten.
De Afdeling Milieu inspectie (AMI) van de Vlaamse gemeenschap zal nog minder middelen krijgen om controles en staalnamen te doen. Zo krijgen ‘cowboys’ nog meer vrij spel (gelukkig zijn er ook andere).

En met Joke Schauvliege als dezelfde Vlaamse minister van Leefmilieu zal het er niet op verbeteren?
Hoe vaak volgt zij de adviezen niet van de eigen administratie, zoals van de AMI.”

Hieronder vindt u het volledige artikel.

Limburg

Steenproducent Diresco boos op gedeputeerde Vandenhove

Het bedrijf Diresco, een producent van imitatienatuursteen op het industrieterrein in Opglabbeek, is niet te spreken over de communicatie van gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) over nieuwe klachten over trilling- en geurhinder

Buurtbewoners van het bedrijf klagen de hinder al enkele jaren aan. Om daaraan tegemoet te komen, voerde Diresco op eigen initiatief geluidsmetingen uit. "Via ons eigen meldpunt krijgen we sporadisch zo'n meldingen", reageert Joke Segers van Diresco nv. "Die worden dan steeds serieus genomen en correct verwerkt en opgevolgd." Diresco investeerde al fors in maatregelen, maar de hinder is niet helemaal weg. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove (sp.a) kreeg nu opnieuw klachten van buurtbewoners over trilling- en geurhinder, nadat de provincie in oktober vorig jaar extra voorwaarden oplegde. "Het dossier ligt al sinds januari op het kabinet van minister Joke Schauvliege. Ook de nieuwe klachten maakte ik over. Dossiers laten aanslepen heeft geen zin", zegt Vandenhove. Het bedrijf is niet gelukkig met die communicatie. "Buiten de gemoederen verhitten, wordt er zo weinig bereikt. De zaak is in beroep en het is ook voor ons wachten op een uitspraak, zodat we verder kunnen investeren. Dit getuigt voor ons niet van stimulatie van het ondernemerschap in Limburg en heeft een negatief effect op de resultaten die we tot nu toe in wederzijds overleg met onze buurt bereikten." (GBO)

 

 © Het Laatste Nieuws

 

 

Zie ook Waar wacht minister Joke Schauvliege op? van 19-07-2014 op deze website.