Nieuwe camerawet moet al herzien worden!

Dit is de stelling van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove, die hij ook ingenomen heeft in het parlementair debat in de Kamer van Volksvertegenwoordigers op donderdag 22 oktober 2009.

 

“Dit wetsontwerp (een wetsvoorstel dat al in één van beide kamers gestemd is, in dit geval de Senaat, noemt technisch een wetsontwerp) is gebaseerd op een wetsvoorstel dat ik zelf (al) ingediend heb op donderdag 14 februari 2008 en dat grotendeels tegemoet kwam aan een aantal opmerkingen van politiemensen op het terrein qua gebreken in de oorspronkelijke camerawet. Daarom heeft de sp.a ook voor deze wet gestemd.

 

Het heeft meer dan 1,5 jaar geduurd vooraleer dit wetsvoorstel wet is geworden en inmiddels zijn er al opnieuw een aantal hiaten in de praktijk opgedoken, zodat de wet in feite al gedeeltelijk achterhaald is.
Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom probeert dit nu te compenseren door samen met deze wet een omzendbrief te publiceren, maar in feite is dit lapwerk.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Door politieke spelletjes vanuit de meerderheid, omdat ze me als oppositielid niet gunnen dat mijn wetsvoorstel wet zou geworden zijn, verloopt de concrete toepassing van de camerawet op het terrein nu opnieuw heel wat achterstand op.
Na mij zijn er diverse collega-kamerleden en -senatoren uit de meerderheid, die precies hetzelfde wetsvoorstel als mij ingediend hebben.
Dit is nu éénmaal het spel van meerderheid en oppositie.”

 

 

“Ik zal binnenkort een nieuw wetsvoorstel indienen om deze tweede versie van de camerawet andermaal aan te passen. Hierbij wil ik een aantal elementen, die nu in de circulaire vermeld worden, op laten nemen in de wet, wil ik een duidelijk wetgevende basis creëren dat (vooral) de lokale politiezones de mogelijkheid geeft vaste camera’s, die gericht zijn op welbepaalde locaties qua overlast om de week of om de maand te verplaatsen (met andere woorden, een nieuw begrip voor mobiele camera’s invoeren) en wil ik bepaalde vormen van cameratoezicht totaal verbieden. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan camera’s, die geïnstalleerd worden op politiehelmen of aan de fameuze videobril, waarmee alles kan gefilmd worden.

 

 

Ook wil ik in dit nieuwe wetsvoorstel rekening houden met bepaalde situaties op het terrein, zoals bijvoorbeeld experimenten met brandweerwagens, die binnenkort zullen uitgerust worden met camera’s om bij grote rampen snel(ler) te kunnen oordelen welke ingrepen het beste zijn.
Hetzelfde geldt voor ‘De Lijn’, die veiligheidscamera’s wil combineren met systemen qua verkeersdoorstroming.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

“Buiten het gegeven dat deze regering veel te lang getreuzeld heeft om deze aangepaste camerawet goed te laten keuren door het parlement, vind ik het positief dat een parlement rekening houdt met concrete bemerkingen, in dit geval van politiemensen op het terrein, en dan de wetgeving aanpast.
Dit is écht parlementair werk!”

 

 

De volledige tussenkomst van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove rond deze camerawet vindt u op de website www.dekamer.be in het verslag van de plenaire vergadering van donderdag 22 oktober 2009.