Nieuwe klimaatgidsen gediplomeerd

Op dinsdag 8 november 2016 vond in het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) in Genk (Craenevenne 86) de uitreiking plaats van de getuigschriften van 15 nieuwe Limburgse klimaatgidsen.
Gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove was aanwezig om de gediplomeerden persoonlijk proficiat te wensen.

Ludwig Vandenhove: ”Duurzaamheid en klimaatneutraliteit zijn begrippen in onze huidige samenleving, maar heel wat burgers weten nog niet wat het in de praktijk betekent. We moeten er als overheid dan ook alles aan doen om dit via allerlei initiatieven aan de bevolking duidelijk te maken.
Hierbij moeten we zoeken naar laagdrempelige initiatieven, zoals wandelingen door deze klimaatgidsen.

Bij de organisatie van deze wandelingen wordt telkens gewerkt met concrete aanknopingspunten rond klimaatneutraliteit.
Dit maakt precies het verschil met traditionele natuurwandelingen.

De klimaatwandelingen zijn duidelijk een succes.
Inmiddels zitten we al aan 109.

Gezien de grote vraag zullen we eveneens in 2017 de klimaatwandelingen gratis blijven aanbieden. Met andere woorden, de kost van de klimaatgidsen wordt door de provincie Limburg gedragen.

Op voorstel van Miet Dreezen van de vzw Werkgroep Limburgse Natuurgidsen en actieve klimaatgids zullen wij elke Limburgse gemeente aanschrijven met  de vraag volgend jaar minimum één officiële klimaatwandeling in de eigen gemeente te organiseren. Zo kunnen (moeten) de Colleges van Burgemeester en Schepenen de nodige initiatieven aan de dag leggen en kunnen zij met de concrete gevolgen van de klimaatopwarming in hun eigen gemeente kennis maken. Bovendien kunnen we dan alle - kleinere en grotere - acties qua klimaatadaptatie die al gebeurd zijn op het terrein inventariseren.
Uit goede voorbeelden kan het meest geleerd worden, het warm water moet niet altijd opnieuw uitgevonden worden.

Bij de ‘Gidsen voor het klimaat’ zijn er heel wat personen die actief zijn in het traditionele milieu- en natuurverenigingsleven.
Eens vrijwilliger, altijd vrijwilliger.

 

Zie ook De 100ste Limburgse klimaatwandeling is een feit van 04-11-2016 en Klimaatgidsen gediplomeerd van 11-09-2014 op deze website.