Nieuwsbrief eikenprocessierupsen

Op vrijdag 16 mei 2014 liet gedeputeerde Ludwig Vandenhove de volgende nieuwsbrief omtrent de eikenprocessierups verzenden naar alle betrokken ambtenaren van de Limburgse gemeenten en steden en naar alle betrokken instanties en diensten. Ook de pers werd geïnformeerd.

“Voorlopig is het aantal meldingen van overlast gelijk aan dan van de voorgaande jaren.
Met de zonnige en warme lentedagen verwacht ik wel dat de bestrijding voor woensdag 21 mei 2014 moet gebeuren.”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Hinder eikenprocessierupsen in aantocht

Voorlopig is het aantal meldingen van overlast gelijk aan dan van de voorgaande jaren.
Met de zonnige en warme lentedagen verwacht gedeputeerde van leefmilieu en natuur Ludwig Vandenhove dat de bestrijding voor 21 mei 2014 moet gebeuren.

Bij terreincontroles in de omgeving van Bree en Maaseik waren de meeste rupsen in de 3de vervellingsfase maar verwacht wordt dat ze snel vervellen naar de 4de fase.
Dit is te zien aan de donkere kleur en de soms weinig actieve rupsen (zie de bijgevoegde foto van het Provinciaal Natuurcentrum). 
De verwachting is dan ook dat de hinder binnenkort gaat toenemen. Er komen nu brandharen bij tot de rupsen gaan verpoppen. De afgelopen jaren was de verpopping begin juli maar mogelijk is het dit jaar enkele weken vroeger. Momenteel hebben de rupsen 20 dagen voorsprong in ontwikkeling ten opzichte van 2013.

Voorlopig is het aantal meldingen van overlast gelijk aan dan van de voorgaande jaren.
De meeste zomereiken staan er nu nog mooi groen bij maar plaatselijk is de vraat toch al zichtbaar vanop de grond.  Let wel vergissing met andere soorten zoals wintervlinder is zeker mogelijk!
”, aldus Ludwig Vandenhove.

De aanbevolen tijd voor een behandeling met Foray 48B of Xentari (Bacillus thurigiensis) loopt op zijn einde. Met de zonnige en warme lentedagen wordt verwacht dat de bestrijding moet gebeuren voor 21 mei 2014!   

De Limburgse gemeenten en steden worden vandaag via de nooddienstplanning met de volgende nieuwsbrief van gedeputeerde Ludwig Vandenhove over de stand van zaken ingelicht.

 

Zie ook Eikenprocessierups ontwikkelt snel door warme weer  van 25-04-2014 en Eerste jonge eikenprocessierupsen van 31-03-2014 op deze website.