Nieuwsbrief Limburgse Bosgroepen

Op maandag 10 juni werd de nieuwsbrief vorming van juni 2013 aan de Limburgse Bosgroepen verspreid.
Bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove voorzag een kort voorwoord.

De volledige nieuwsbrief vindt u hier.

Voorwoord gedeputeerde Ludwig Vandenhove

Beste bosliefhebber,

In deze nieuwsbrief voor de Limburgse Bosgroepen vind je weer een aanbod van cursussen en excursies. Wij zijn er zeker van dat je er uitgebreid gebruik zal van maken.

Ludwig Vandenhove
gedeputeerde van Leefmilieu

Aanbod cursussen en excursies

 

Dunnen en toekomstbomen

Tijdens deze cursusdag leer je hoe je dunningen aanduidt en leer je werken met toekomstbomen. In een bosbestand kunnen dunningen de natuurlijke processen zoals concurrentie, verjonging en aanwas zodanig sturen dat het vooropgestelde toekomstbeeld efficiënt wordt bereikt. Er bestaan verschillende methoden: laagdunning, hoogdunning en toekomstbomendunning. We passen de theorie toe in de praktijk.

Bezoek bosbouwbeurs Libramont

De Limburgse Bosgroepen organiseren op woensdag 31 juli opnieuw een gezamenlijke excursie naar de bosbouwbeurs in Libramont. In het bos van het nabij gelegen Paliseul tonen zo’n 150 Europese exposanten hun materieel en expertise. De live bosbouwdemonstraties in een bos van 150 ha zorgen voor een beurs met een unieke sfeer die om de 2 jaar opnieuw meer dan 30.000 bezoekers mag verwelkomen.

Hiervoor hebben we gezamenlijk vervoer per autocar georganiseerd, de toegangsprijs is in de deelnameprijs van 20 euro inbegrepen. We vertrekken met de bus stipt om 7.00 u. op de parking van de Kinepolis in Hasselt (Universiteitslaan). De terugkomst in Hasselt is voorzien rond 19.00 u.

Brandhout maken & bestrijden Amerikaanse vogelkers

Brandhout kappen lijkt op het eerste zicht niet moeilijk, maar enkele weetjes maken dit veiliger, efficiënter en leuker. Deze cursus geeft tips voor het klieven, uitdragen en drogen van hout. De bestrijding van vogelkers vraagt veel middelen en doorzettingsvermogen maar het harde werk levert natuurlijk ook bruikbaar brandhout op! Je wordt vertrouwd met de problematiek, leert de bestrijdingstechnieken toepassen en komt te weten op welke plaatsen de bestrijding het meest belangrijk is.

Onderhoud kettingzaag en bosmaaier

Dit is een korte, technische cursus van drie uur in het Centrum Duurzaam Groen in Genk. We nemen vooral de kettingzaag onder de loep, maar ook de werking van de bosmaaier. Tijdens de cursus krijg je een antwoord op deze vragen: is het gereedschap in orde voor gebruik? Hoe moet je het gereedschap correct starten en gebruiken? Hoe moet je het gereedschap onderhouden na dagelijks gebruik? Voor deze cursus is geen voorkennis vereist.

Praktisch

Wil je zeker zijn van een plaats, schrijf je dan snel in via de Coöperatieve van de Limburgse Bosgroepen cvba (tel. 011 23 83 63). We verwachten jouw inschrijving minimaal drie weken vóór de cursusdatum. Je inschrijving is pas definitief na overschrijving van de deelnameprijs op bankrekening BE48 7795 9073 9027. Meer gedetailleerde informatie ontvang je enkele weken voor de activiteit per post.

Zie ook 15 jaar Limburgse bosgroepen van 25 maart 2013 en ’t Limburgs Bosbelang van 29 maart 2013 op deze website.

 

Tags: