Nieuwsbrief Limburgse Bosgroepen

Op donderdag 29 augustus 2013 werd de nieuwsbrief vorming van augustus 2013 aan de Limburgse Bosgroepen verspreid.
Bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove voorzag een kort voorwoord.

 

De volledige nieuwsbrief vindt u hier.

Voorwoord gedeputeerde Ludwig Vandenhove

 

Beste vriend(in)(en) van de Bosgroepen

De zomer is bijna achter de rug. Opnieuw tijd dus voor cursussen en excursies om onze Limburgse bossen nog beter te kunnen onderhouden en te beheren.

Hieronder vindt u het aanbod dat nog niet volzet is.

Veel lees- en studiegenot en tot binnenkort.

Ludwig Vandenhove
Gedeputeerde/Voorzitter 5 Limburgse bosgroepen   

 

Aanbod cursussen en excursies Bosgroepen:

 

Datum

Onderwerp

Plaats / Organisatie

Prijs

zaterdag 14 september 2013

demonstratie: kettingzaaggebruik

Limburgse Bosgroepen*

gratis

zondag 15 september 2013
(namiddag)

wandeling: Langeberg, vallei van de Ziepbeek

Lanaken: Bosgroep Hoge-Kempen vzw

gratis

zaterdag 21 september 2013

cursus: brandhout maken &
bestrijden Amerikaanse vogelkers

Bosgroep Limburgse Duinen vzw*

€ 20

donderdag 26 september 2013
(avond)

cursus: onderhoud
kettingzaag en bosmaaier

Genk: Centrum Duurzaam Groen

€ 15

zondag 6 oktober 2013
(voormiddag)

wandeling: boscomplex Gerheserheide

Ham-Heppen: Bosgroep West-Limburg vzw

gratis

vrijdag 11 oktober 2013

cursus: herhalingsdag kettingzaaggebruik

Bosgroep Zuid-Limburg vzw*

€ 30

*In samenwerking met  Inverde: www.Inverde.be

 

Demonstratie ‘veilig werken met de kettingzaag’

Tijdens deze cursusdag zullen alle aspecten van het veilig werken met de kettingzaag toegelicht en gedemonstreerd worden door een ervaren lesgever van Inverde. De werking van de kettingzaag wordt uitgelegd en je krijgt te zien hoe bomen op een zo veilig mogelijke manier geveld kunnen worden. Ook het zagen van hout onder spanning (bv. liggend na een storm) zal getoond worden op de spanningsbank.

Dit is een ideale voorbereiding op de praktische cursussen ‘veilig werken met de kettingzaag’, die u dan in de toekomst eventueel kan volgen.

Wandeling Bosgroep Hoge Kempen Langeberg en vallei van de Ziepbeek’

De Bosgroep Hoge Kempen organiseert op zondag 15 september een interessante bos- en natuurwandeling in het gebied Langeberg - vallei van de Ziepbeek in Lanaken met een deskundige gids. We starten om 13.30u. aan asielcentrum ‘Ter Dennen’ (Molenbergstraat nr. 101 in Lanaken). We bezoeken naaldhoutbossen die vanuit economisch perspectief werden aangelegd en nu versneld omgevormd tot structuurrijke gemengde bossen bestaande uit berk, inlandse eik en grove den. In juni 2012 raasde een tornado met een ongeziene windkracht over Lanaken, Zutendaal en een deel van Maasmechelen en vloerde 30 ha naaldbos. Van de grove dennen knakte 25 % als een luciferhoutje. De dichtere bossen met Corsicaanse den en fijnspar bleven grotendeels gespaard. Meerdere dikke zomereiken werden ontworteld. Het hout werd ondertussen afgevoerd en we bezoeken tijdens de wandeling ook deze kapvlakte. We sluiten af met koffie en gebak. Deelname is gratis maar inschrijven is nodig. Stevig schoeisel is aangeraden.

Brandhout maken & bestrijden Amerikaanse vogelkers

Brandhout kappen lijkt op het eerste zicht niet moeilijk, maar enkele weetjes maken dit veiliger, efficiënter en leuker. Deze cursus geeft tips voor het klieven, uitdragen en drogen van hout. De bestrijding van vogelkers vraagt veel middelen en doorzettingsvermogen maar het harde werk levert natuurlijk ook bruikbaar brandhout op! Je wordt vertrouwd met de problematiek, leert de bestrijdingstechnieken toepassen en komt te weten op welke plaatsen de bestrijding het meest belangrijk is.

Onderhoud kettingzaag en bosmaaier

Dit is een korte, technische cursus van drie uur in het Centrum Duurzaam Groen in Genk. We nemen vooral de kettingzaag onder de loep, maar ook de werking van de bosmaaier. Tijdens de cursus krijg je een antwoord op deze vragen: is het gereedschap in orde voor gebruik? Hoe moet je het gereedschap correct starten en gebruiken? Hoe moet je het gereedschap onderhouden na dagelijks gebruik? Voor deze cursus is geen voorkennis vereist.

Wandeling Bosgroep West-Limburg in boscomplex Gerheserheide

Gerheserheide was het eerste boscomplex waar een gezamenlijk beheerplan opgemaakt werd door de Bosgroep West-Limburg. Het boscomplex ligt op de grens van Ham en Heppen (Leopoldsburg). Nu vijftien jaar later wordt er teruggeblikt op wat er werd gerealiseerd. Via het beheerplan worden de naaldhoutbestanden geleidelijk gedund, zodat de bomen gezonder en stabieler worden. Dankzij de bestrijding van Amerikaanse vogelkers worden de bestanden stilaan meer gevarieerd in soorten. Voor veel bossen in Gerheserheide zijn dunningen voorzien in 2015 of 2016. Daarom organiseert de Bosgroep een tweede opvolgronde, waarbij gezamenlijke beheerwerken georganiseerd worden en nieuwe boseigenaars bij het gezamenlijk beheerplan kunnen aansluiten. De Bosgroep heeft alle boseigenaars binnen de perimeter van het boscomplex opnieuw aangeschreven en uitgenodigd voor een opvolgingsvergadering. De infovergadering wordt gevolgd door een wandeling om 11 uur. De wandeling start aan het Buurthuis in Heppen (Heidestraat 65, Heppen). Op deze wandeling is iedereen welkom! Deelname is gratis maar inschrijven is nodig. Stevig schoeisel is aangeraden.

Herhalingsdag ‘kettingzaaggebruik’

Wie kettingzaaggebruik module 1 en/of 2 heeft gevolgd, zal op een veilige en verantwoorde manier met de kettingzaag kunnen omgaan. Niet iedereen heeft echter de gelegenheid om de aangeleerde technieken regelmatig te gebruiken. Na verloop van tijd vervaagt de kennis en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Vandaar dat we een herhalingscursus organiseren om je op die manier nog eens, onder begeleiding, met de kettingzaag te laten werken. Het is enkel een praktijkdag.

Praktisch:

Wil je zeker zijn van een plaats, schrijf je dan snel in via de Coöperatieve van de Limburgse Bosgroepen cvba (tel. 011 23 83 63). We verwachten jouw inschrijving minimaal drie weken vóór de cursusdatum.

Je inschrijving is pas definitief na overschrijving van de deelnameprijs op bankrekening BE48 7795 9073 9027. Meer gedetailleerde informatie ontvang je enkele weken voor de activiteit per post.

Divers aanbod:

 

Datum

Onderwerp

Plaats / Organisatie

woensdag 25 september 2013

cursus: boomslepen met trekpaard

Lummen: De Winning / Centrum Duurzaam Groen

start donderdag 10 oktober 2013

opleiding: postgraduaat bosbeheer

Genk: Hogeschool PXL / Centrum Duurzaam Groen

zondag 13 tot zondag 20 oktober 2013

Week van het bos:
supporter voor de natuur!

ANB: Agentschap voor Natuur en Bos**

vrijdag 18 oktober 2013
(namiddag)

boekvoorstelling + excursie:
van bospest tot bosboom

Herentals:
Bos+  / Pro Sylva Vlaanderen

vrijdag 30 mei tot zaterdag
14 juni 2014
 

Bosreis: Ecuador

Bos+

** Meer info vind je via het Agentschap voor Natuur en Bos: www.natuurenbos.be/weekvanhetbos

 

Voor deze activiteiten schrijf je rechtstreeks in bij de organisator!

 

Boomslepen met trekpaard

Op woensdag 25 september wordt de cursus ‘boomslepen met trekpaard’ opnieuw georganiseerd bij de Winning in Lummen. Dit is in het kader van het project ‘Paardenkracht in het Boslandschap’. Doelgroep: iedereen die regelmatig in het bos werkt en wil leren kennismaken met deze technieken.
Kostprijs: € 80 (broodjesmaaltijd inbegrepen). Groep: max. 20 personen. Indien je nog vragen hebt, kan je telefoneren met Johan Coenjaerts: 089 44 90 25 of vind je meer informatie via de website www.centrumduurzaamgroen.be. Inschrijven kan ook via info@centrumcuurzaamgroen.be.

Van bospest tot bosboom

Pro Silva Vlaanderen organiseert op vrijdag 18 oktober tijdens de Week van het Bos een activiteit over Amerikaanse vogelkers en beheer ervan. Deze oorspronkelijk uit Amerika afkomstige boom is zo succesvol dat hij letterlijk als een bospest wordt ervaren en met alle middelen wordt bestreden. Al menig beheerder heeft ervaren dat het bestrijden van Amerikaanse vogelkers niet alleen de nodige inzet vergt van tijd en financiële middelen, maar dat bestrijding lang niet altijd succesvol is. Tijdens deze namiddag wordt het nieuwe boek 'Amerikaanse vogelkers - van bospest tot bosboom' gepresenteerd. In dit boek, geschreven door Bart Nyssen (Bosgroep Zuid Nederland), Jan den Ouden (Wageningen Universiteit) en Kris Verheyen (Universiteit Gent) wordt een nieuw perspectief geschetst voor de Amerikaanse vogelkers. De boom blijkt in zijn oorsprongsgebied een waardevolle boomsoort, en heeft ook in onze bossen uiteindelijk gunstige effecten op het bosecosysteem. Margot Vanhellemont en Bart Nyssen zullen je tijdens hun presentaties kennis laten maken met dit nieuwe perspectief voor 'de bospest'. Daarna laten Sus Willems (ANB), Wim Buysse (ANB) en Bart Nyssen je tijdens de excursie enkele bosbeelden zien die aan de basis liggen van de beheerstrategie uitgewerkt in het boek.
De deelnameprijs bedraagt € 20 (incl. broodjesmaaltijd). Meer informatie vind je op de website www.bosplus.be of telefonisch bij Sander Vandaele van Bos+: 09 264 90 54.

Postgraduaat bosbeheer PXL 2013-2014

De globale doelstelling van dit postgraduaat is om mensen die werken in de bosbeheersector of die geïnteresseerd zijn in deze sector een zeer gerichte vorming te verstrekken over bosbeheer. Deze vorming brengt initieel een grondige theoretische basis aan, die daarna naar de praktijk wordt vertaald. De vorming bestaat uit drie modules: wetgeving en beleid in de bossector, bosbeheer en een geïntegreerde module met inbegrip van een eindwerk.
Start oktober 2013, locatie: Centrum Duurzaam Groen in Genk
Meer info vind je via: http://www.phl.be/eCache/DEF/3/399.html of bij Marleen Schepers: 0477 54 21 14.

BOSreis naar ECUADOR 2014

Bos+ organiseert i.s.w. de Bosgroepen een 16-daagse reis naar Ecuador in 2014!
Reisdata (voorlopig): vrijdag 30 mei tot zaterdag 14 juni 2014. Groep: max. 16 personen.
Kostenraming: 2.200 € per persoon. Inbegrepen: vlucht Brussel-Madrid-Quito (heen en terug), plaatselijke verplaatsingen: privé bus en 2 binnenlandse vluchten, alle accommodatie, 3 maaltijden per dag, begeleiding door Nederlandssprekende gids met ruime Ecuador ervaring, 2 bijeenkomsten onder begeleiding van BOS+.
Een uitgebreid reisprogramma kan je op aanvraag verkrijgen bij het personeel van de Limburgse Bosgroepen of bij Bos+ (info@bosplus.be). Rechtstreeks inschrijven vóór 31.12.2013 doe je bij Bos+:  tel. 09 264 90 56.

 

Zie ook  Nieuwsbrief Limburgse Bosgroepen van 11-06-2013 op deze website.

 

 

 

 

Tags: