Opbouwen, niet (enkel) afbreken!

Sp.a Sint-Truiden wil duidelijke alternatieven voor de jeugddienst (en repetitieruimte), de jeugduitleendienst en de petanquers vooraleer het voormalig Belgacom-gebouw en een gedeelte van de huidige jeugddienst (jeugduitleendienst) gesloopt worden.


“Dat is de reden waarom wij op vrijdag 21 oktober 2011 tijdens de vergadering van het college van burgemeester en schepenen de behandeling van de sloopaanvraag uitgesteld hebben en op vrijdag 28 oktober 2011 voor gestemd hebben op voorwaarde dat de sloopwerken pas aanvangen als de bovenvermelde diensten elders gehuisvest zijn. Wij hebben immers, samen met de betrokken stadsdiensten, betaalbare en realistische oplossingen gezocht.” , aldus de sp.a-schepenen en sp.a-burgemeester Ludwig Vandenhove.

Door aanpassingswerken in functie van het project van het Autonoom Gemeentebedrijf Sint-Truiden (AGOST) aan het station, moet ook de jeugddienst verhuizen (dit pand werd trouwens in pas 2000 door de vorige sp.a - Open VLD coalitie gerenoveerd  voor een bedrag van 600.000,00 EUR!).

De voorstellen van sp.a zijn:
- de linkervleugel van de voormalige groendienst in de Sint-Jorisstraat wordt de nieuwe locatie voor de petanquers.
De bedoeling is dat er zo veel mogelijk materiaal gerecupereerd wordt van de huidige locatie en dat de petanquers zelf instaan voor de praktische uitvoering, met financiële steun van de stad.
Aangezien de sloping pas voorzien is voor maart 2012, hebben ze daarna de hele zomer om alles in gereedheid te brengen voor de nieuwe competitie van start gaat.
De materialen, die er nu gestockeerd worden (onder andere materiaal voor stembureaus en verkiezingspanelen), kunnen zonder problemen in de gemeenteloods in Zepperen opgeslagen worden;
- de stedelijke jeugddienst, de repetitieruimte voor Sint-Truidense bands en de uitleendienst van de stedelijke jeugddienst worden tijdelijk verplaatst naar loods 27 te Brustem.
Enkele bijgebouwen zullen aangepast worden, zodat de stedelijke jeugddienst tijdelijk een nieuw onderkomen krijgt tot de aanpassingswerken aan de huidige gebouwen zijn uitgevoerd.
De grote ruimte voor loods 27 kan gebruikt worden voor allerhande jeugd- en jongerenactiviteiten.
Deze locatie biedt voor de uitleendienst het voordeel dat in deze overgangsfase het ontlenen van het materiaal volledig overdekt kan gebeuren en de voertuigen met aanhangwagens en vrachtwagens niet meer door het centrum moeten rijden om de ontleende materialen af te halen en terug te brengen.
De repetitieruimte voor Sint-Truidense bands kan op deze locatie voorzien worden zonder dat er problemen van geluidsoverlast kunnen ontstaan.
Het is niet alleen een verplichting, opgelegd bij het bekomen van de Vlaamse subsidies voor de realisatie van deze jeugduitleendienst, maar ook een grote meerwaarde van een jeugddienst, opnamestudie, repetitieruimte, uitleendienst enz. op één en dezelfde locatie te hebben waardoor dagelijkse ontmoetingen kunnen tot stand komen. De jeugddienst blijft hierdoor een OPEN huis, waar alle doelgroepen van de stedelijke jeugddienst terechtkunnen.

Op het college van burgemeester en schepenen van vrijdag 28 oktober 2011 was er eensgezindheid dat er zo vlug mogelijk een oplossing moet komen en dat een degelijke nota wordt uitgewerkt met de mogelijkheden en met een gedetailleerd overzicht van het prijskaartje om de stedelijke jeugddienst met alle nevendiensten tijdelijk over te brengen naar loods 27 in/> Brustem.
Met dit compromis werd een voorwaardelijke sloopvergunning verleend: sp.a stemde voor, CD&V stemde tegen en Open VLD onthield zich.

“Wij blijven waarschuwen voor de omvang van het project dat he AGOST plant op de voormalige Belgacom-site en in de stationsomgeving.
Het is volgens de sp.a niet realistisch en veel te duur, net zoals een aantal andere projecten van AGOST. Dit is tevens de reden waarom de sp.a ontslag genomen heeft uit AGOST, net zoals de vertegenwoordigers van de privé-sector.
Als het financieel misloopt met AGOST moet de stad Sint-Truiden alles waarborgen en draait de Sint-Truidense belastingsbetaler ervoor op.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Blijkbaar leren sommige gemeentebestuurders niets uit dossiers, zoals Dexia of de Gemeentelijke Holding.
Autonome gemeentebedrijven ontsnappen aan de democratische controle van gemeenteraden en zij zijn ook een fiscaal instrument, waarbij Belasting op Toegevoegde Waarde (BTW) kan afgetrokken worden. Met andere woorden, inkomsten, die inmiddels de federale overheid derft.
En wie draait daarvoor op? Juist alle Belgische belastingsbetalers, dus ook de Sint-Truidense.”

“Het toppunt is dat de sp.a nu precies het verwijt krijgt dat wij het project vertragen.
Het omgekeerde is waar: als CD&V en Open VLD naar ons geluisterd hadden met onze realistische plannen voor de Belgacomsite waren we er nu al aan het bouwen aan een nieuwe stadsfeestzaal ter vervanging van de Manège, een fuifzaal en een nieuwe overdekte petanquelocatie.”, aldus schepen
Filip Moers/> en burgemeester Ludwig Vandenhove.
“Door de sloopvergunning een week uit te stellen, heeft de sp.a alleen maar duidelijkheid willen scheppen voor de jeugddienst met de jeugduitleendienst en de beoefenaars van een in Sint-Truiden zeer populaire sport (petanque). Bovendien valt alles nog binnen de decretaal vastgelegde beslissingstermijnen.”

Hierover is ook een artikel verschenen in Het Laatste Nieuws en in Het Nieuwsblad van zaterdag 22 oktober 2011, in Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad van zaterdag 29 oktober 2011 en in De Weekkrant van woensdag 9 november 2011.


Zie onder andere ook de tekst ‘Lijst Burgemeester (sp.a - Groen!) heeft een oplossing voor de petanquers!’ van 21 juni 2011 op deze website.