Opening toeristisch seizoen in Houthalen-Helchteren

Op woensdag 7 mei 2014 werd het toeristisch seizoen geopend en het picknickeiland ingehuldigd in Kelchterhoef te Houthalen-Helchteren (Kelchterhoefstraat 9).

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove was als als voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Lage Kempen voorzien als 1 van de sprekers, maar moest zich tot zijn spijt verontschuldigen.

Hieronder vindt u het persbericht.

Opening picknickeiland in Kelchterhoef

PDPO-project ‘Parken in de Wijers’ afgerond
Dit project omvatte de toeristische, recreatieve en educatieve opwaardering van de domeinen Kelchterhoef, Hengelhoef en Bovy.

In Kelchterhoef werd de voorbije drie jaren heel wat geïnvesteerd. Diverse ingrepen zoals de ecologische speeltuin, het speelbos, de buurtsofa’s, het vlonder- en knuppelpad, de visvlonders en vijverbrug met hangbrug, de boom-droombank, infoborden, nieuwe bewegwijzering en toegangspoorten, de reconstructie van de bakoven, het Beestige Bomenpad en de twee picknickplekken op het water verhogen maximaal de belevingswaarde. Ze maken het park aantrekkelijker voor gezinnen die de rust opzoeken en op een speelse manier de natuur willen beleven.

De totale investeringen in Kelchterhoef bedroegen bij de afronding van het project 317.000 euro. Alle projecten werden mogelijk gemaakt door de financiële steun van PDPO (Europese plattelandssteun), de provincie Limburg, de vzw Regionaal Landschap Lage Kempen, het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren en werden mee geadviseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Opening picknickeiland op de abdijvijver
Wat is er zaliger dan picknicken op het water in Kelchterhoef?
Je kon je al neervlijen met je picknickmand op de vlonder over de vijver aan Hoeve Mieneke of op de boom-droombank aan de overkant van deze vijver.
Of je kon je picknickdekentje simpelweg op het groene gras leggen.
Maar … vanaf nu kan de échte romanticus ook terecht op het gloednieuwe picknickeiland, verscholen in het riet, op de vijver achter de Abdijhoeve. De ruime, trapeziumvormige vlonder is ronduit prachtig en is bereikbaar via een roosterpad dat bij hoger waterpeil net onder water zal liggen. Laarzen aan of schoenen uit… wie wil picknicken op het water zal deze uitdaging moeten overwinnen!
Het picknickeiland bestaat uit een houten vlonder gebouwd op een eiland in het riet. De vlonder is gemaakt van FSC kastanjehout op een constructie van FSC hardhouten palen. Op de vlonder is met zitbanken en een reuzentafel ruim plaats om te zitten en alle lekkers uit te stallen.
Twee horecauitbaters in Kelchterhoef, de Abdijhoeve en De Bosberg, staan nu reeds te popelen om, na reservatie, hun rieten picknickmanden te vullen met overheerlijke producten. Ook bij fietscafés The Lodge en La Reine sucrée kan je een mand met lekkernijen afhalen.
Genieten is hier de boodschap!

Quick Win De Wijers
Eind 2013 dienden het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) en het gemeentebestuur, in samenspraak met het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), een Quick Win-dossier in bij de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor het project: “Herstel en ontsluiting van het cultuurhistorisch landschap en aquatisch systeem van de abdijvijver”.

De oorspronkelijke vijver was door de jaren heen sterk verland en voor een groot deel overwoekerd. De acties omvatten o.a. het rooien van bomen en struiken om open ruimte te creëren rondom de vijver, de herprofilering van het schiereiland op de abdijvijver en de aanpak van de historische houtwal langs deze vijver ten voordele van het gagelstruweel en de jeneverbes. Om deze werken te kunnen uitvoeren, werd de abdijvijver in het najaar 2013 volledig afgelaten en afgevist. Exoten zoals o.a. de zonnebaars werden verwijderd en werd er nieuwe vis (blankvoorn, rietvoorn en zeelt) op de vijver gezet. De werken rond de abdijvijver werden in maart 2014 volledig afgerond.

In het najaar van 2014 zal verdergegaan worden met het creëren van een blauw-groene verbinding ten noorden en ten zuiden van de Laambeek. Dit kan bereikt worden door een glooiende rand aan beide zijden van de Laambeek in hakhoutbeheer te zetten. 
Daarbij komt nog een glooiende zone van gemiddeld 10 m langs het bestaande knuppelpad dat als verbinding dient tussen Hoeve Mieneke en Hoeve Jan. Deze corridors zullen een meerwaarde betekenen voor de aanwezige fauna en flora.

Op sjok in Kelchterhoef !
Kom genieten in het opgefriste domein Kelchterhoef. Wandel rond de vijvers en ontdek de prachtige natuur, zoek de specht in de historische kastanjedreef of stap dwars over de vijver op het houten vlonderpad.

Ontdek onderweg alles over Norbert de eik, die op een speelse manier de natuur en de geschiedenis van het park vertelt.

Wat als … je toch verloren loopt, aankomt op hoge hakken of je hond mee wil?
Pasklare antwoorden vind je in de gloednieuwe “Wat als-folder”, vanaf nu verkrijgbaar bij VVV-toerisme Houthalen-Helchteren.
Uiteraard kan je ook met de vernieuwde wandelkaart Kelchterhoef-Ten Haagdoorn op ontdekkingstocht gaan!
Of breng ons een bezoekje tijdens Picknicken@Kelchteren Kermis op zondag 7 september 2014.

Kelchterhoef in De Wijers
Kelchterhoef blijft in de toekomst een gezinsvriendelijk en toegankelijk wandelpark voor het brede publiek. Nog meer dan nu wordt het een instappunt voor zachte recreatievormen zoals wandelen, fietsen en natuurbeleving.
Alle acties passen in de gezamenlijke visie van De Wijers waar partners samen op weg gaan om de streek duurzaam te beheren, te ontwikkelen en te promoten.

Wist je trouwens dat De Wijers een uniek natuurgebied is met maar liefst 1.175 vijvers?
Op zondag 28 september 2014 kan je de zeven Wijer-gemeenten (Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder, Lummen, Diepenbeek en Houthalen-Helchteren) ontdekken tijdens de “Dag van de Wijers”.

 

Zie ook Bakoven bij Hoeve Jan in domein Kelchterhoef officieel geopend van 02-07-2013 en Groots PicknickFestijn in Kelchterhoef en Hengelhoef van 27-06-2013 op deze website.