Openluchtmuseum Sart Tilman

“De moeite om de diverse kunstroutes in en om de universiteit van Luik (Sart Tilman) (nog) eens te bezoeken in deze ‘staycation-tijden’”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Mijn echtgenote Sonja en ik hebben ons op zaterdag 15 augustus 2020 (nog) eens begeven naar ‘het buitenland’, voor sommigen blijkbaar toch.
Ik kan de site alleen maar aanbevelen voor wie van wandelen, architectuur (universitaire gebouwen en infrastructuren) en hedendaagse kunst houdt.

Het Openluchtmuseum Sart Tilman is gelegen op de heuvels ten Zuiden van Luik.
Het universitaire domein is 400 hectaren groot, waarvan meer dan 250 hectaren als beschermd natuurgebied.
Al van bij de oorsprong in de jaren ’60 wensten de oprichters van de universiteitscampus bewust te experimenteren met kunst in de openbare ruimte.
De collectie telt momenteel nagenoeg 120 werken, waarvan er een kleine 100-tal in openlucht staan opgesteld.
Monumentaal gebeeldhouwde en geschilderde werken vormen de kern.

  

Het gaat hoofdzakelijk om kunstenaars, geworteld in de Federatie Wallonië-Brussel.
Cultuur en kunst zijn ideale middelen om de gemeenschappen en gewesten binnen België opnieuw dichter bij elkaar te brengen.
Cultuur en kunst kennen geen grenzen.   

Er zijn een drietal routes, maar je kan de kunstwerken eveneens individueel gaan bezoeken en zelf een weg uitstippelen.
Sonja en ik zijn vertrokken aan het onthaalpaviljoen aan de Simone David-Constant rotonde en hebben de route gekozen langs de oudste werken. Maar vermits we door onze eigen schuld ‘wat verdwaald zijn’ hebben we ook nog andere werken gezien (en gemist).

Ik blijf erbij: de verwevenheid van kunst en natuur zijn een enorme troef, ook voor de toeristische sector. Ook de vzw Toerisme Limburg zou daar meer moeten op inzetten.

Voor we terug naar Sint-Truiden keerden zijn we nog eens door een aantal echte Waalse of Luikse gemeenten gereden: Ougrée, Seraing, Tilleur. En naar het Zuiden van Limburg gereden door een aantal Waalse dorpjes. Ja, België kan mooi zijn.”