Opnieuw ‘Waalse feesten in Vlaanderen’ in Sint-Truiden!

Net zoals in 2008 vinden de ‘Waalse feesten in Vlaanderen’ plaats in Sint-Truiden op zondag 26 september 2010 in een organisatie van B Plus.

Ondanks de huidige moeilijke politieke omstandigheden en vooral de moeilijke regeringsvorming, blijft B Plus geloven in een democratisch, multicultureel, solidair en federaal project voor België.
Dit sluit helemaal geen verdere autonomie uit van de 3 gemeenschappen/gewesten binnen een federaal België.

 

Elk jaar gaat er rond de officiële Waalse feestdag (derde zondag van september - dit jaar op zondag 19 september 2010) een dergelijk initiatief door in Vlaanderen, hetzelfde gebeurt in Wallonië rond de officiële Vlaamse feestdag (11 juli).

 

 

 

 

B Plus ziet België als een democratisch en multicultureel project in een steeds belangrijker wordend Europa en in een steeds meer OPEN wereld.
Alle enquêtes en opiniepeilingen tonen aan, ondanks de verkiezingsuitslagen van zondag 13 juni 2010, dat een meerderheid van de bevolking nog steeds voor het behoud van België is. Zo verschenen er onlangs nog enquêtes met die resultaten in Het Nieuwsblad en het Laatste Nieuws
B Plus pleit voor een evenwichtig federalisme dat evenveel belang hecht aan de autonomie van de deelstaten, als aan de éénheid van België.

 

 

B Plus blijft achter de intergewestelijke en interpersoonlijke solidariteit staan en het behoud van het nationaal karakter van de sociale zekerheid blijft dan ook één van de prioritaire aandachtspunten.
Solidariteit steunt op rechtvaardigheid en moet samengaan met een responsabilisering van de federale staat en de 3 gemeenschappen/gewesten.

 

 

Herverdeling van bevoegdheden moet gebeuren op basis van het subsidiariteitsprincipe en met het oog op een maximale efficiëntie. Dit laatste is immers wat de burger echt interesseert:een efficiënte en maximale dienstverlening in ruil voor zo weinig mogelijk belastingen te betalen. Met andere woorden, een goed werkende overheid, niet welk beleidsniveau verantwoordelijk is voor wat en/of wat doet.
In diezelfde context past dat bepaalde bevoegdheden verder gefederaliseerd worden, maar dat het evengoed kan dat sommige taken opnieuw van de gemeenschappen/gewesten naar België gaan, wordt uitgegaan van een zekere hiërarchie van normen indien de deelstaten er zelf niet uitgeraken en moet er nagedacht worden over een federale kieskring.

 

 

 

 

Hoewel België nog altijd bestaat en officieel (nog) niet gescheiden is, is dit in de geesten al voor een stuk zo.
Het feit dat we mekaars kranten en/of tijdschriften niet meer lezen, enkel naar de eigen televisiezenders kijken en naar de eigen radiozenders luisteren, etc. draagt hier sterk toe bij. Vandaar dat zulke activiteiten, zoals deze ‘Waalse feesten in Vlaanderen’, belangrijk zijn.

 

 

Burgemeester Ludwig Vandenhove, zelf lid van B Plus, is blij dat deze ‘Waalse feesten in Vlaanderen’ opnieuw in Sint-Truiden doorgaan.

 

 

“Ik heb hiervoor, buiten het gegeven dat ik achter de standpunten van B Plus sta, diverse redenen.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

Er is nog altijd meer wat ons bindt dan ons scheidt. Bovendien zijn gemeenten/steden het niveau bij uitstek, die, ondanks het feit dat ze in andere delen van het land liggen, goed kunnen samenwerken rond concrete, praktische beleidsitems (bijvoorbeeld rond brandweer, lokale politie, windmolens voor het opwekken van alternatieve energie, etc.).
Dossiers en de dienstverlening aan de bevolking staan hier voorop, niet ‘de grote politiek’.
Zie onder andere de cartoon ‘Er is meer dat ons bindt dan wat ons scheidt!’ van 8 december 2007 op deze website.
In dat verband vind ik het altijd frappant dat Vlaamse scholen allerlei uitwisselingen organiseren in Europees verband, de zogeheten Comeniusprojecten, onder andere om beter elkaars taal te begrijpen en te spreken, maar dat dit nog maar eerder sporadisch gebeurt tussen Brussel, Wallonië en Vlaanderen, hoewel de afstand veel korter is en de organisatie dus een stuk goedkoper is.
Recent heb ik via een brief hierop nog eens de aandacht getrokken van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet.

 

 

 

Tot slot ben ik burgemeester van Sint-Truiden, een stad, die regelmatig wordt aangedaan door Walen. Ik denk hierbij onder andere aan de talrijke bezoekers aan onze wekelijkse zaterdag- en rommelmarkt, het bezoek aan onze takrijke horecazaken op de Grote Markt, vooral op zondagnamiddag, en de aankopen bij heel wat middenstandszaken. Met andere woorden, economisch vaart Sint-Truiden goed met Wallonië. Trouwens, moest het hinterland dat wij als stad Sint-Truiden nu bereiken binnen Wallonië samengeteld worden met ons Vlaams hinterland, zouden wij in Vlaanderen een centrumstad zijn met alle financiële en andere voordelen van dien, onder andere subsidies op diverse beleidsdomeinen.
Vermits de selectie van centrumsteden een Vlaamse aangelegenheid is en enkel het Vlaams hinterland meetelt, is dit nu niet het geval.”

 

 

“Ik hoop op zondag 26 september 2010 zoveel mogelijk Belgen, Brusselaars, Walen en Vlamingen in Sint-Truiden te verwelkomen.
Iedereen is van harte welkom.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Het programma ziet er als volgt uit:

 

 

- een nationale receptie om 11.00 uur, waarop alle gemeente-/stadsbesturen van België worden uitgenodigd, samen met de ministers van de federale en regionale regeringen. Tijdens deze receptie zal eveneens de ‘Prijs voor politieke moed 2010’ uitgereikt worden aan een Waal en een Vlaming.

 

- om 20.00 uur wordt de dag afgesloten door het ‘Eerste Waals Humorfestival in Vlaanderen’, met Bert Kruismans, ‘Les Frères Taloche’, Alex Vizorek en Stefan Cuvelier (in het Nederlands) in De Club van cultuurcentrum de Bogaard.

 

 

 

 

 

Over deze ‘Waalse feesten in Vlaanderen’ in Sint-Truiden op zondag 26 september 2010 zijn 2 persconferenties doorgegaan, met name op 8 september 2010 in Sint-Truiden en op 13 september 2010 in de kantoren van B Plus te Brussel.

 

 

Wie de volledige teksten van deze persconferenties wil ontvangen, kan een mail sturen naar burgemeester@sint-truiden.be

 

 

Zie ook de website www.bplus.be.

 

 

 

 

 

Zie onder andere de cartoon ‘Waals Feest in Sint-Truiden!’ van 27 september 2008 en de tekst ‘Elk jaar Waals feest in Sint-Truiden?’ van 8 november 2008 op deze website.