Parkeerbeleid moet in politiehanden blijven!

“Veiligheid is een zaak van de overheid en wat mij betreft moet dat zo blijven.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Aanstaande maandag 22 november 2010 staat op de gemeenteraad van Sint-Truiden het agendapunt ‘Concessie voor het beheer van het parkeren op het openbaar domein van de stad
Sint-Truiden: goedkeuring voorwaarden’.

 

Eén van de bepalingen handelt over het verbaliseren van auto’s, die in overtreding geparkeerd staan op basis van het parkeerreglement.
Tot nu toe gebeurde dit in Sint-Truiden uitsluitend door de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

 

 

In de concessievoorwaarden, die nu aan de gemeenteraad worden voorgelegd, staat gestipuleerd dat in de toekomst de concessionaris instaat voor ‘de dagelijkse controle (onder andere het opmaken van de retributiebonnen bij vaststelling van een overtreding) op het betalend parkeren, op het parkeren voor een beperkte duurtijd en op het gebruik van gemeentelijke parkeerkaarten’. Met andere woorden, de winst van de concessiehouder wordt bepaald door het aantal uitgeschreven processen-verbaal (pv’s). Dus hoe meer pv’s, hoe meer winst!

 

 

 

 

 

Voor de sp.a is dit onaanvaardbaar en zij zullen dit punt uit de concessieovereenkomst dan ook niet goedkeuren.

 

 

Voor ons is dit een ideologische en principiële kwestie.”, aldus burgemeester
Ludwig Vandenhove.

“Verkozen politici zijn verantwoordelijk voor het gevoerde parkeer- en verkeersbeleid, geen privé-firma’s, die hier enkel en alleen geld willen mee verdienen.
De lokale politie, ambtenaren en politici moeten in deze hun verantwoordelijkheid opnemen en kunnen hierover bij de gemeenteraadsverkiezingen door de burgers beoordeeld worden: dit in nu éénmaal (gemeentelijke) democratie!
Zij moeten die verantwoordelijkheid niet afschuiven en/of zich wegsteken achter privé-firma’s als er al dan niet (te veel) pv’s uitgeschreven worden.

 

 

Wij nemen in deze ook de verdediging op van de (lokale) politie. Immers, vandaag wordt de controle op het parkeren geprivatiseerd, wat zal het volgende zijn?
Veiligheid is en blijft voor ons een basistaak van de overheid!”.

 

 

Bovendien verliezen de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de stad Sint-Truiden zo een zekere autonomie. Immers, soepeler optreden bij evenementen, tijdens de rommel- en de zaterdagmarkt, tijdens de carnaval- en de augustuskermis, etc. zit er nu niet meer in.”, vult schepen van verkeer
Bert Breesch aan. “Dit is de reden waarom de horeca en de middenstand eveneens niet opgezet zijn met dit voornemen.

Ik heb dit de laatste dagen veelvuldig gehoord van heel wat collega’s.”

 

 

“Hopelijk komen CD&V en Open VLD in het belang van Sint-Truiden als handels- en middenstandsstad en van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken nog tot inkeer voor de gemeenteraad van maandag 22 november eerstkomende.”, besluiten
Bert Breesch en
Ludwig Vandenhove.

Hierover is op 18 november 2010 ook een item verschenen in LimburgActueel.