Petanque in Sint-Truiden

“Tijdens onze weekendactiviteiten zijn VOORUIT collega-gemeenteraadslid Maurice Hollebeke en ik op zaterdag 28 augustus 2021 naar goede gewoonte langsgegaan bij petanqueclub ‘t Klikske in Aalst (Erberstraat 25)”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Plezant en gezellig en goed vast te stellen dat de petanquesport nog leeft in Sint-Truiden.

 

Bij het bezoek aan één of ander petanqueclub in Sint-Truiden is het voor mij ook altijd even mijmeren over ‘vervlogen tijden’ toen de petanquesport echt bloeide in Sint-Truiden met in verschillende buurten en dorpen een eigen vereniging en vaak ook een eigen tornooi.
De Grote Markt van Sint-Truiden werd zelfs éénmaal per jaar ingepalmd door de petanquers
.

Onder impuls van toenmalig schepen van Sport Johnny Vangrieken hadden de petanquers een eigen overdekte hal, waar ze dagelijks terecht konden.
Eerst was die gevestigd in de oude Coca Cola-fabrieken in de Gazometerstraat, de huidige GAZO-site (Gazometerstraat 3), nadien op de vroegere groendienst van de stad Sint-Truiden in de Sint-Jorisstraat (Schurhovenveld 1032).
Vooral het verdwijnen van die laatste hal was een gevolg van een ‘klein’ politiek spel van de toenmalige CD&V-Open Vld meerderheid.
Blijkbaar konden zij het niet verkroppen dat wij als toenmalige sp.a, nu VOORUIT, nog al goed lagen bij de Sint-Truidense petanque ploegen en -spe(e)l(st)ers. Gevolg: sluiting van de petanquehal, omdat ze zonevreemd lag. Ineens was handhaving wel belangrijk voor het stadsbestuur in tegenstelling tot andere momenten en dossiers.

Petanqueclub Sint-Truiden (PCST) is toen verhuisd naar Stayen NV (Tiensesteenweg 168) naar een polyvalente zaal.
Hoewel de overeenkomst afgesloten werd voor 9 jaar tot en met 30 november 2023, moet PCST binnenkort al drie banen inleveren. Bovendien betaalt PCST daar een maandelijkse huur van 200,00 euro (jaarlijks geïndexeerd) en moeten de banen telkens afgedekt worden na gebruik.
Wat een verschil met de vorige locaties.

Wat gebeurt er na afloop van dat contract in 2023?
Nog al wat petanquespelers maken zich daar blijkbaar zorgen over.
Hopelijk blijft de huidige CD&V-Open Vld-N-VA de petanquesport steunen.
Op VOORUIT kunnen de petanquers alleszins blijven rekenen.”