Petitie tegen windturbines in Winterslag

Een delegatie van de inwoners van Winterslag (Genk) is op dinsdag 9 juli 2013 langs geweest bij gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove in het provinciehuis in Hasselt met de bezwaarschriften tegen de aanvraag van Electrabel voor de bouw van 3 windmolens op de westzijde van de Terril van Winterslag.

Het Aktiecomitee FRONT VERENIGINGEN TEGEN PLANNEN LIMCOAL EN ELECTRABEL OP MIJNTERRIL WINTERSLAG ‘HANDEN af van onze Terril!’ heeft dezelfde bezwaren tegen de 2 windmolens, die Limburg Windt aangevraagd heeft op het industrieterrein vlak ten Westen van de Terril.

Ik heb begrip voor het standpunt van de bewoners.
Deze bezwaren gaan mee in het dossier en uiteindelijk zal ik de bestendige deputatie (in de loop van augustus) voorstellen een beslissing te nemen op basis van het globale dossier en alle argumenten pro en contra. Wordt dus vervolgd.”, zegt Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u de perstekst van het Aktiecomitee over hun bezoek.

Een delegatie van 8 leden van het Aktiekomitee ‘Handen af van onze Terril!’werden deze morgen ontvangen door Député Ludwig Vandenhove, bevoegd voor leefmilieu en milieuvergunningen. Een brief met de achtergrond sinds 2011 en de vraag van het Aktiekomitee om geen milieuvergunning af te leveren voor windmolens op of naast de Terril, werd door Yves Grouwels als woordvoerder overhandigd aan de Député (zie bijgevoegde brief en foto).

In het gesprek met de Député werden in het bijzonder volgende opmerkingen verwoord :
. de Terril kan niet tegelijkertijd dienen voor windmolens én voor natuuurrecreatie. Natuurrecreatie  - ‘de Terril als Park’ - is sinds de mijnsluiting steeds de keuze geweest van de stad en de bewoners.
. de bewoners betreuren het feit dat zijzelf weinig of niet betrokken worden in de ontwikkeling van de windenergie in Vlaanderen. Waarom kan het niet gelijk bv in Wallonië of Duitsland, waar bewoners en overheid meer te zeggen hebben over de windmolens en waarbij ze bij instemming ook rechtstreeks voordeel hebben door lagere electriciteitstarieven? Ook de Hoge Gezondheidsraad stelt dat de gezondheid en het welzijn van de omwonenden door windmolens in het gedrang kunnen komen door geluidsoverlast, aantasting van het landschap en eenzijdige besluitvorming (cfr advies 23/05/2013). Initiatieven als ‘Limburg Windt’ en ‘Bronsgroen’ gaan al in de goede richting maar de (Vlaamse?) overheid zou een wettelijk kader moeten scheppen om de lusten en de lasten van de windenergie beter te verdelen.

Député Ludwig Vandenhove kon zich vinden in een aantal opmerkingen van de delegatie. Hij gaat nu het advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie bestuderen. Daarna zal hij in de komende maanden een voorstel tot ‘besluit over de milieuvergunningsaanvraag voor de windmolens van Electrabel en Limburg Windt’ doen aan de Bestendige Deputatie van Limburg.

Zie ook Soepel, maar consequent! van 25 februari 2013 op deze website.

Tags: