Pierre Stippelmans herschrijft ‘Mijn Verhaal’

De heer Pierre Stippelmans opgepakt bij de nazi-razzia in Sint-Truiden op 25 mei 1943, verbleef tot 8 mei 1945 als politiek gevangene in verscheidene kampen in België en Duitsland.

In 1991 schreef hij hierover een boek met als titel ‘Mijn Verhaal’.

“Pierre is nu van plan om dit boek heruit te geven en aan te vullen met nog enkele hoofdstukken.
Mijn ex-leraar Roger Vanbrabant, die bij de vorige editie instond voor de eindredactie, begeleidt hem.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Ik heb een persoonlijke band met Pierre, omdat ik in de Vissegatstraat geboren ben en goed bevriend was met zijn zoon Stefaan. Ettelijke keren heb ik ook zelf nog met Pierre gevoetbald. Bovendien was hij onderhoudswerkman in het Koninklijk Atheneum, waar ik mijn lagere en middelbare studies doorlopen heb.
Nog een (spijtige) band is dat bij diezelfde nazi-razzia mijn oom Antoine Delwiche is meegenomen en nooit is teruggekeerd.”

De publicatie van ‘Mijn Verhaal’ is voorzien voor eind april - begin mei 2012 en wordt uitgegeven door Academic and Scientific Publishers (ASP), die op dat terrein inmiddels een hele reputatie opgebouwd heeft.
Burgemeester
Ludwig Vandenhove neemt het voorwoord voor zijn rekening.

De heer Franck van Erven heeft een toneelstuk ‘PéPé, een poging tot dialoog’ geschreven dat onder andere gebaseerd op het boek van Pierre Stippelmans.

Korte inhoud:
Pé ( Pierre Stippelmans ) speelt in de openlucht een spelletje schaak met Pé ( Peter Muller ). Twee oudere heren met een verleden.
Pé Stippelmans was achttien jaar toen hij door de Duitsers werd opgepakt op 25 mei 1943 in Sint-Truiden wegens verzetsdaden tegen de Duitse overheerser en in eerste instantie naar het kamp Breendonk werd weggevoerd. Daarna verbleef hij in diverse kampen in Duitsland en Polen tot zijn geslaagde vluchtpoging met zijn twee vrienden.
Pé Muller was veertien jaar toen op 13 februari zijn stad Dresden door de geallieerde legers werd platgebombardeerd en zes dagen en zes nachten in lichterlaaie stond. Bij deze catastrofe verloor hij beide ouders.
Beide heren vertellen elkaar hun verhaal, Ogenschijnlijk afzonderlijk van elkaar. Eens elkaars natuurlijke tegenstanders die nu verenigd zijn in ’n een geworden Europa waarin “Alle Menschen werden brüder” werkelijkheid geworden is.
Maar veel bloed heeft gevloeid, veel leed is geleden en zijn zij werkelijk in staat tot een dialoog? Of is deze definitieve dialoog slechts weggelegd voor de volgende generatie: onze generatie en die van onze jeugd?
Pogingen ondernemen zij, zij raken elkaar maar echt het oude zeer vergeten, echt over het verleden heen stappen, is moeilijk. Té moeilijk?
Die vraag blijft liggen bij het publiek, de twee heren komen slechts tot een gelijkluidende conclusie: Het was zinloos. Volstrekt zinloos. 

Het stuk wordt opgevoerd op het grasveld van de Abdij Sint-Truiden op maandag 7, dinsdag 8, woensdag 9 en donderdag 10 mei 2012.
Aanvang telkens om 20.15 uur.
Kaarten zijn te verkrijgen via UITbalie, Capucienessenstraat 8, 3800 Sint-Truiden, e-mail: UiTbalie@sint-truiden.be, tel.: 011-70 17 00.

Zie onder andere ook de teksten ‘Ludwig Vandenhove ontmoet Regina Sluszny’, van 24 februari 2011 en ‘De laatste getuigen uit concentratie- en vernietigingskampen.’, van 13 maart 2011 op deze website.