Politiekrant september ligt in de brievenbus!

Viermaal per jaar valt de politiekrant bij de inwoners van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken in de bus.
Korpschef Philip Pirard en burgemeester
Ludwig Vandenhove schrijven elke keer een voorwoord voor de politiekrant, dat u hier kan nalezen.

 

 

Mocht u geen politiekrant ontvangen hebben, dan kan u die steeds aanvragen via communicatie@poltrudo.be.

 

 

 

 

Beste inwoner van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken

 

 

De grote vakantie is weer voorbij en het nieuwe schooljaar is inmiddels al enkele weken opnieuw bezig.

 

 

De zomermaanden zijn in onze politiezone rustig verlopen. Uiteraard betekent de zomer meer buitenactiviteiten en enige overlast, maar dat is nu eenmaal eigen aan dit seizoen. Door een goede opvolging vanuit de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de preventiedienst zijn de meldingen binnen de perken gebleven.

 

 

Ook dit schooljaar zal onze politiezone extra aandacht besteden aan de typische fenomenen, die samenhangen met het schoolgebeuren.
Er is de verkeersveiligheid, een uitgebreid drugpreventiebeleid, de aanpak van het spijbelen en eventueel andere elementen.
Met het oog hierop is recent nog een nieuw protocol afgesloten tussen de scholen, het parket, de burgemeesters en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.
Maar ook op dit vlak liggen de cijfers in vergelijking met politiezones van dezelfde omvang betrekkelijk laag.

 

De preventiedienst blijft nieuwe initiatieven nemen naar buurten en wijken toe.
Deze zomer is geëxperimenteerd met ‘Film in de wijk’ en de bedoeling is om dit project volgende zomer uit te breiden naar zoveel mogelijk buurten toe.
Binnenkort gaan we van start met het project ‘Poëzie op straat’ (pagina 2).
Dit jaar (half september) zitten we al aan 119 activiteiten, die mee gefinancierd worden via een buurtactiveringspremie.

 

De lokale politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken staat zeer ver op het vlak van de zogeheten integrale veiligheid of leefbaarheid. Met andere woorden, wij doen er alles aan dat burgers zich in alle omstandigheden zo goed en zo veilig mogelijk voelen.
De leefbaarheid wordt uiteraard bepaald door criminaliteit of (on)veiligheid in de enge betekenis van het woord, maar eveneens door heel wat kleine overlastelementen, die de burger storen (geluidsoverlast, kapotte verlichting, slecht onderhouden stoepen of wegen, zwerfvuil, etc.).
De lokale politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken probeert met al deze elementen op een geïntegreerde manier rekening te houden.

 

 

In het kader van deze integrale veiligheid/leefbaarheid worden er leefbaarheidsbabbels georganiseerd (pagina 10).
Wij hopen dat zoveel mogelijk inwoners van deze gelegenheid gebruikmaken om rechtstreeks hun bekommernissen mee te delen.
Iedereen is van harte welkom! 

 

 

Philip Pirard
korpschef
hoofdcommissaris van politie

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester stad Sint-Truiden
voorzitter politiecollege en politieraad